Столичната община планира да похарчи 217 млн. лева за поддържането

...
Столичната община планира да похарчи 217 млн. лева за поддържането
Коментари Харесай

Общината ще даде 217 млн. лева за чистотата на София догодина

Столичната община възнамерява да похарчи 217 млн. лв. за поддържането на чистотата на София през идната година. Средствата се усилват с 11 млн. лв. по отношение на гласувания бюджет за почистване през 2019 година

Такса боклук за софиянци обаче остава без смяна. И през идната година за жителите тя ще е 1.6 промила върху данъчната оценка на жилищните парцели. Очаква се от тази такса следващата година да се съберат 180 млн. лв., което е с 5.66 млн. лв. повече от плануваното за 2019 година По закон всички приходи по това перо би трябвало да отидат за поддържането на чистотата на града.

Разпределението на парите за почистване и размерът на таксата за битови боклуци бяха гласувани на изключителното съвещание на общинския съвет в понеделник. Те събраха поддръжката на ГЕРБ/СДС и Вътрешна македонска революционна организация. Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия, " Демократична България ", " Атака ", както и самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

Увеличение за следващата година се планува по съвсем всички пера на така наречен план-сметка. Най-голямо е то при миенето, метенето на улици, тротоари и площади.

По-голямата част от средствата за непорочност се дават от компаниите, които имат дълготрайни контракти с локалната власт да събират боклуците, да мият и метат улиците и да чистят през зимата. След няколко месеца в действие се чака да влязат нови контракти за тези действия, само че огромна част от играчите в този бизнес - компании към " Титан " на Иво Иванов и Димитър Борисов, както и на братята Домусчиеви, ще запазят позициите си в него и по-късно. Очаква се публично контракт с общината да подпише и сдружение на Румен Гайтански, който преди години държеше монопола в този бизнес в столицата, само че беше " изпъден " от тогавашния кмет и сегашен министър председател Бойко Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР