Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града. При

...
Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града. При
Коментари Харесай

Идея: В София да има забранени за някои коли зони заради въздуха, той обаче си бил чист средногодишно

Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града. При утвърждение те ще залегнат като една от ограниченията в новата " Програма за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за интервала 2021-2026 година ". Това сподели зам.-кметът по екология Йоана Христова при показване на параметрите на плана за изработването на програмата, което ще се финансира по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ", съобщи БГНЕС.
" Нискоемисионните зони са новото, което ще видите като дебатирана мярка. Това могат да бъдат зони, в които или не могат да влизат транспортни средства под избрана категория от екостандарта Евро или транспортни средства, които имат излъчвания над някакъв позволен предел . Това биха могли да бъдат и зони, които напълно са освободени от превоз и нахлуване на всевъзможни транспортни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се ползват единствено в дни с превишения или да бъдат непрекъснато настоящи. Всичко зависи от резултата, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух ", изясни тя.
Христова акцентира, че главната цел на плана е да бъдат открити кои са източниците на замърсяване на въздуха и ще търсят реформаторски неща, които са с потвърден резултат.
Тя регистрира още, че в границите на настоящата стратегия е спазена средногодишната норма от 40 микрограма на куб. метър на фините прахови частици, което е достижение за общината. Имаме цялостно сходство във всички станции, добави Христова.
По думите ѝ, следва да се изготви Програма за качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община, която да важи за интервала 2021 - 2026 година. " Програмата ще бъде съгласувана с всички заинтригувани страни – жители, бизнес, Неправителствени организации, институции и научни среди ", добави още зам.-кметът, представена от Агенция " Фокус ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР