Столичната община обмисля въвеждане на Червена зона за паркиране в

...
Столичната община обмисля въвеждане на Червена зона за паркиране в
Коментари Харесай

Обмислят Червена зона за паркиране в центъра на София

Столичната община обмисля въвеждане на Червена зона за паркиране в центъра на София. Това излиза наяве от проект за устойчива градска подвижност на кметството с небосвод до 2035 година, който ще бъде гласуван от общинския съвет на следващия ден. В него са заложени ограничения, които общината счита да предприеме в идващите години, с цел да понижи потреблението на коли за сметка на напредването пешком и с велосипед, както и да подтиква живущите в града да се качат в градския превоз.

Предлага се новата зона за паркиране да е с по-рестриктивни условия по отношение на синята – по-висока цена и оптимален престой до 1 час. Червена зона би трябвало да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма централизация на административни, културни и публични обекти. Отделно пък Синята зона да бъде разширена отвън сегашните си предали Зелената зона също може да нарасне по места, в които се следи засилен напън от паркирали коли по уличното платно. Цената за паркиране пък е допустимо да скочи при запълняемост на местата в зоните над 85%. Според общината това е знак за нуждата от увеличение на цената. Обмисля се и основаване на „ жълти места “ за платено кратковременно паркиране наоколо до здравни, публични, културни и други здания и обекти, където е належащо да бъдат обезпечени спомагателни места за колите. „ Центърът за градска подвижност има благоприятни условия и запас да обезпечи контрола на тези места в това число с потреблението на актуалните технологии или посредством дислоциране на чиновници “, се показва в проекта.

Предвидено е още и повишаване на налога за дизелови коли след 2025г. Както и въвеждане на ограничавания за коли с по-замърсяващи мотори, които се употребяват за доставки и логистика. Влизането на товарните коли в центъра също ще става под надзор. Идеята е да се забрани придвижването на товарни коли над 4 тона в централната част от 7 до 21 часа, същото се отнася и за рейсовете с над 22 пътнически места. Увеличаване на транспортно-успокоената зона с ограничаване на скоростта до 30 км/ч в цялата централна градска част и въвеждането на такива зони в жилищните комплекси също е част от ограниченията. Общината ще се опита да подтиква и потребление на колела, посредством построяването на велоалеи.

Удобството на пешеходците също намира място в проекта, посредством по налично прекосяване - повече тротоари, покачване на пешеходните пътеки, както и възстановяване на уличното осветяване в пешеходните зони и обществени пространства. Изграждане на буферни паркинги при станции на метрото и скоростните трамвайни трасета също е измежду заложените ограничения на общината. За реализирането на проекта са нужни 3.869 милиарда лева Близо 1.6 милиарда лева ще са нужни за доизграждането на третата линия на метрото и уголемение на първите две линии. В наземния превоз се планува да бъдат вложени 1.646 милиарда лева Софиянци пътуват по 64 минути дневно Средно всеки гражданин на столицата прекарва в пътешестване 64 минути дневно, се показва в проекта за устойчива градска подвижност. Пешеходното напредване се избира при по-къси дистанции, като 1 пътешестване е приблизително 17 минути. За пътуващите с автомобил едно пътешестване лишава 26 минути, а за употребяващите публичен превоз -29 минути. С автомобил пътуват главно работещите и домакините, до момента в който градският превоз е главно средство за напредване на студентите. Пеша се придвижват главно пенсионерите. Основните аргументи да не се употребява по-широко пешеходното придвижване за осъществяване на разнообразни типове напредвания в работен ден, са огромните дистанции и неналичието на време, както и задръстените с леки коли тротоари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР