Столичната община няма да, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Вместо това

...
Столичната община няма да, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Вместо това
Коментари Харесай

София няма да обжалва осъждането си заради мръсния въздух

Столичната община няма да, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Вместо това кметството ще се опита да извърши напътствията на съда.

Част от тях са повсеместен проект за понижаване на риска при превишаване на равнищата на фини прахови частици. Според решението на Софийския градски съд общината е бездействала по казуса с мръсния въздух. Съдът постанови бездействието да бъде прекъснато в границите на 12 месеца.

" По делото за въздуха Столична община ще извърши всички 4 разбора, които съдът ни разпорежда да създадем. Възложила съм до 6 месеца да се вкара и първата ниско емисионната зона за коли в София, също избрана от съда. Моето решение е да не апелираме решението на съда. Разправии и препирни по тематиката с въздуха не би трябвало да позволяваме, това е най-важната тематика за София, тъй като касае здравето на хората и се нуждаем от обединени старания, а не от гонене на други цели ", съобщи Фандъкова.

В ден с нараснало замърсяване на въздуха кметът съобщи, че подмяната на остарели печки на дърва и въглища с по-екологично гориво.



" 5000 са семействата, които към този момент са включени в програмата. Над 1000 са новите заявки, които получихме ", сподели още Фандъкова. Според нея обаче 84 семейства към този момент са се отказали поради нарасналите цени на тока, природния газ и дефицитът на пелети.

В правосъдното решение, което общината няма да апелира, бе постановено, че е равнищата на фини прахови частици във въздуха в София са били превишавани повече от 35 годишно. Периодът, за който се спори по делото, е от началото на 2015 година доникъде на 2017 година

В същото време се приема, че в общата оценка за качеството на въздуха не трябва да се включват данните от станцията на Копитото. Причината – тя е над 800 метра над останалите и " не следва да се регистрира като измерващ замърсяването в урбанизираната територия на общината ". С бездействието си общината е нарушила и европейската инструкция за допустимите правила на фини прахови частици във въздуха, написа още съдът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР