Столичната община няма да обжалва предписанието на Софийския градски съд

...
Столичната община няма да обжалва предписанието на Софийския градски съд
Коментари Харесай

Столичната община прие решението на съда и ще мие улиците редовно

Столичната община няма да апелира предписанието на Софийския градски съд по делото, заведено от жители и неправителствената организация " Група за чист въздух ".

" Предложените от съда ограничения са част от програмата, която се извършва сега и е за възстановяване на качеството на атмосферния въздух като в нея за заложени над 100 ограничения и действия ", оповестиха от Столичната община в отговор на правосъдното решение.

Днес сутринта съдът разпореди да се мият главните улици в София два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – един път месечно. Магистратите задължиха общината в период до две седмици да показа проект за създаване на велоалеи, в това число и такива сред крайните квартали на града до централната градска част.

Общината е задължена да осведоми на особено построените табла, на спирките на градския превоз и на уеб страницата си какви са равнищата на фини прахови частици и какви са равнищата на замърсяването на въздуха.

От общината напомнят, че от 2017 година годишно се усилва честотата на миене на улици и булеварди. За 2019 година са обезпечени средства от проект сметката по непорочност за двойно нарастване на миенето на съществени улици и булеварди през летните месеци (май-септември) - от 12 пъти през 2018 година на 24 пъти през 2019 година

Освен миенето през летните месеци, в бюджета са обезпечени средства и за измиване и разчистване на главните пътни артерии и вътрешно-квартали улици след зимния интервал. Общо за 2019 година е планувано машинно измиване на над 230 хиляди дка.

С цел понижаване на равнищата на фини прахови частици през зимните месеци в последните две години се разпорежда и измиване на огромните пътни артерии през зимните месеци при подобаващи позитивни температури, показват в известие от общината.

Със заложеното нарастване на честотата на миене се обезпечава предписаното от съда измиване на над 10 хиляди декара месечно, пресмятат от общината.

Средствата за миене се обезпечават от такса битови боклуци, като от нея се финансират и дейностите по събиране и оползотворяване на битови боклуци, както и рекултивацията на старите депа.

По отношение на другото предписание на съда - за обществено и постоянно обявяване на стойностите на фини прахови частици, от общината споделят, че на уеб страницата и сега в действително време се разгласяват данните от всички следени замърсители на въздуха, както и информация за средноденонощните правила на фини прахови частици за предходния ден.

В известието се напомня и че преди 2 години Столична община взаимно с Националния институт по метеорология и хидрология е създала система за прогнозиране на предстоящите равнища на фини прахови частици два дни авансово.

В момента Столична община извършва план за монтиране на 22 датчика в разнообразни региони. Данните от тях също ще бъдат налични в действително време, дружно с данните от измервателните станции на Изпълнителната организация " Околна среда ".

Столична община поддържа и табла, на които се разгласяват данните от измервателните станции на Изпълнителната организация " Околна среда " в действително време.

" В избрания от съда период ще предоставим информация за техническите благоприятни условия за издание на информация на средноденонощните правила и на таблата на градския превоз и столичния метрополитен, както и програмата за създаване на велоалеи през идващите години ", твърдят от общината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР