Столичната община най-сетне си даде сметка, че програмата й с

...
Столичната община най-сетне си даде сметка, че програмата й с
Коментари Харесай

София ще въвежда по-бързо мерки срещу мръсния въздух

Столичната община най-накрая си даде сметка, че програмата й с ограничения против замърсяването на въздуха си стои единствено на хартия, и предприе промени, които да я създадат по-ефикасна. Комисията по запазване на околната среда към Столичния общински съвет гласоподава през вчерашния ден " нов механизъм за отделяне на зони с ниски излъчвания на нездравословни вещества чрез ограничение придвижването на МПС в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух ". Предстои измененията да се одобряват в четвъртък на последното заседание на СОС преди ваканцията.

По предложение на зам.-кмета по екологията Йоана Христова за привеждането на ограниченията в деяние към този момент ще е задоволително и един ден да има превишение или прогноза за превишение на нормата за фини прахови частици. Сега ограниченията се задействат при прогноза или при записано превишение в границите на два поредни дни, което извънредно рядко се случва съгласно формалната система за мониторинг. Така зелен билет да вземем за пример е имало единствено два пъти, макар че дните с рисково замърсен въздух са доста повече. До прекъсване на коли в никакъв случай не се е стигало, а постоянно ограниченията се изчерпват с безсмислени призиви хората да слязат от колите и да не палят печки.

С изключение на по-бързото им задействане, ограниченията остават без смяна, т.е. действителни ограничавания за трафика няма да има. При повишаване на ФПЧ над 50 микрограма на куб.м на среднодневна база още веднъж ще слушаме апелите за колите и печките и обещания за машинно миене и метене на улиците, ако условията са подобаващи. При повишаване на ФПЧ над 100 микрограма на куб.м към тези ограничения ще се прибавят " изключителни инспекции " на КАТ за замърсяващи МПС-та и на Столичния инспекторат и Регионална инспекция за опазване на околната среда за нерегламентирано изгаряне на боклуци в автосервизите и пунктовете за вторични първични материали. При още по-голямо замърсяване общината ще разрешава на водачите на влизащите в града коли да паркират по входните булеварди и улици за по-късно те да се качат на градския превоз. При постигане на ФПЧ над 200 микрограма на куб.м идва ред на прословутия зелен билет, който разрешава прилагане на целия градски превоз на цена от 1 лева

На комисията се видя неуспехът и на по-дългосрочните ограничения на София за въздуха. До момента пилотният план за монтиране на филтри на комините, за който се приказва от години, е с резултат 30 инсталирани филтъра. Желанието на общината е да обезпечи филтри на още 150 семейства до края на 2019 година, като те предпочитано ще отидат за жилища в жк " Красна поляна ", съобщи шефът на " Климат, сила и въздух " в общината Теодора Полимерова. През идната година ще бъдат инсталирани още 850 филтъра, а до края на 2023 година те ще доближат общо 2000, даде обещание Полимерова.

От общината признаха, че акцията за безвъзмездна замяна на печки на твърдо гориво с по-щадящи природата системи не е минала съгласно упованията. Едва 5875 фамилии от София са декларирали подготвеност да сменят печките си на дърва или въглища със системи на пелети, с газови съоръжения, климатици или да сключат контракт с " Топлофикация ". В същото време сега Столичната община взе участие в две европейски стратегии, обезпечили финансиране за подмяната на отоплителните уреди на 20 000 семейства в столицата, където към 55 000 жилища се топлят с твърдо гориво. От " Московска " 33 разясниха, че районните кметства не престават да одобряват заявки за промяна, макар че срокът изтече в средата на юни. През есента ще бъде извършена спомагателна осведомителна акция по региони, която ще среща столичани с преимуществата от екологичното отопление.

ПРОЕКТ

Най-много са получените претенции за промяна на старите печки в " Кремиковци " - 1803 бр., " Нови Искър " - 886, " Панчарево " - 735 и други Повече от половината кандидатствали семейства не се отхвърлят от твърдото гориво, а просто желаят да преминат на пелети. Една четвърт са подготвени да одобряват климатик, към 500 семейства са поискали отопление на газ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР