Столичната община кандидатства за 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от

...
Столичната община кандидатства за 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от
Коментари Харесай

С 218 млн. лв. обновяват градския транспорт на София

Столичната община кандидатства за 218 млн. лева безплатна помощ от Европейския съюз, с цел да купи нови возила за градския превоз. Това ще стане в случай че общинският съвет утвърди в четвъртък предлагането на кмета на София Йорданка Фандъкова. Идеята е със сумата от Оперативна програма " Околна среда " общината, " Столичен автотранспорт " и " Столичен електротранспорт " да купят новите транспортни средства, с цел да се увеличи качеството на въздуха в София, отбелязва в. „ Труд “.

С към 30 млн. лева общината ще поръча 52 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по направления за довеждане на пасажери до метрото и трамвайните спирки. Купуват с към 39 млн. лева 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят остарели дизелови рейсове. За 40 млн. лева ще доставят 30 нови тролея, които да сменят старите по линии № 6,7 и 11. Реконструират за 9 млн. лева 3 токоизправителни станции. С над 97 млн. лева купуват 25 нови трамвая, с цел да ги пуснат по линии № 4 и 18. Те ще добавят и мотриси по линия №5.

Столичният автотранспорт пък кандидатства и по план, с цел да бъде изработен разбор на автопарка, съгласно ориентирането към нулеви нездравословни излъчвания. Кандидатстването ще се реализира, в случай че Столичният общински съвет го утвърди на сесията си в четвъртък. " Проектът е с размер до 500 хиляди евро, като 90% се финансират от Европейската капиталова банка. Този разбор ще покаже какви вложения в автотранспорта би трябвало да се донаправят, с цел да бъде на международно равнище. Смело можем да кажем, че като преносим състав равнището е над междинното за Европейския съюз ", изясни пред „ Труд " общинският консултант Зафир Зарков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР