Столичната община иска да вдигне цената на билетите за еднократно

...
Столичната община иска да вдигне цената на билетите за еднократно
Коментари Харесай

Предвижда се билетчето за градския транспорт в София да стане 2 лева

Столичната община желае да вдигне цената на билетите за еднократно пътешестване в градския превоз от 1.60 на 2.00 лв.. Това излиза наяве от промени в Наредбата за градски превоз, оповестени за публично разискване на страницата на общината. Новата цена ще заплащат всички, купили билет от водачите в рейсовете, тролейбусите и трамваите, както и от касите в метрото.

Въпреки многократните поръчки, че не се планува повишаване на билета, даже след словесната престрелка сред " Дондуков " 1 и " Московска " 33 по отношение на настояването за спомагателни пари от бюджета за градския превоз на София и съвета от страна на държавното управление да бъдат вдигнати цените, оповестеният план демонстрира противоположното.

Предвижда се въвеждането на два времеви билета за пътешестване - от 30 минути и от 60 минути, които ще костват надлежно 1.60 и 2.20 лв.. Според документа, чийто размер надвишава 120 страници, тези билети няма да се продават нито в транспортните средства, нито в станциите на метрото. Къде ще се продават, не излиза наяве. Билетът за еднократно пътешестване остава на остарялата си цена от 1.60 лв., единствено в случай че се купи от касите на Центъра за градска подвижност.

В предлагането се вижда още въвеждане на карта за пътешестване с нощен превоз - тя ще коства 2.00 лв.. Познатата дневна карта ще си остане 4.00 лв.. Ще има и комбинирана, на цена от 6.00 лв..

В обосновката за новата тарифна политика на общината, направена от представители на всички политически партии и самостоятелния Борис Бонев в общинския съвет, излиза наяве, че макар необятното потребление на билетите с 10 талона за пътешестване, те няма да останат измежду новите документи. Липсва пояснение за премахването на този по-бюджетен вид за хората, които по-рядко употребяват градски превоз.

Без пояснение в претекстовете се отстраняват също картата за една линия, против което са и по-голямата част от оповестените досега отзиви по разисквания документ. Премахва се и картата за метро и една наземна линия.

Въвежда се карта за седем дни на цена от 20 лв., като в нея не е включен нощният превоз, който сега не работи.

За тези, които не валидират картите си в транспортните средства, ще има санкция от 3 лв., а санкцията от инспектор на място ще стане 40 лв..

Документът планува още месечната персонализирана карта за всички линии да остане на цена от 50 лв., само че е заложено повишаване на неперсонализираната - от 60 на 70 лв.. Ученическата карта за всички линии си остава 20 лв., а с 1.50 лв. по-евтина ще бъде студентската.

Въвежда се и карта за младежи до 26 години - тя ще коства 25 лв. и ще е месечна. Картата за докторанти остава с досегашната си цена от 35 лв.. Без смяна е и цената на картата за възпитаник от " Семейния пакет " - по 10 лв. месечно. Толкова ще коства и новата карта за родител в майчинство или бащинство за дете до 2 години, като няма да има ограничавания за обитаемото място, от което идва.

Колкото до картата за пенсионери под 68 години, нейната цена се понижава с 1 лев и ще бъде 25 лв., а хората над тази възраст ще заплащат с 2 лв. повече от до момента - по 10 лв..

Картите за хора с увреждания също ще трансформират цените си - тези с понижена продуктивност до 70.99 % ще заплащат по 20 лв. на месец, а останалите с понижена продуктивност над тази, даже и с компаньон ще дават по 10 лв. на месец, като нарастването по отношение на сегашните цени е с 2 и с 4 лв. месечно.

Напълно безвъзмездни стават картите за деца с увреждания и приемни родители. Безплатно в градския превоз на София ще продължат да се возят и общинските служители.

Предложения по плана на наредбата може да се вършат на страницата на Столична община: https://www.sofia.bg/en/web/guest/amend-suppl-ordinance-public-transport-2022
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР