Столичната община е загубила делото в Административния съд - София

...
Столичната община е загубила делото в Административния съд - София
Коментари Харесай

Съдът одобри глоба от 1.7 млн. лв. на Община София за нарушения при обществена поръчка

Столичната община е изгубила делото в Административния съд - София град, с което обжалваше санкцията от 1.765 млн. лева, наложена от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Съдът е приел, че наказването е за позволени нарушавания от общината при осъществяване на социална поръчка за ремонт на 26 учебни заведения и детски градини, заяви в. " Сега ". Процедурата беше извършена през 2018 година и заданието изискваше дружно с ремонта на постройките да се увеличи и енегрийната им успеваемост.

Санкцията на Министерство на регионалното развитие е в размер на 5% от общата стойност на плана от 35 млн. лв. с Данък добавена стойност. Те са обезпечени по оперативна стратегия " Региони в напредък " и при дефинитивно удостоверение от съда (след обжалването на по-горна инстанция) на нарушаването, европрограмата ще възвърне на общината с 5% по-малка сума за този план. Тези пари тя ще би трябвало да заплати на фирмата-изпълнител със средства от общинския бюджет.

Проверки на Министерство на регионалното развитие открили, че при осъществяване на поръчката са били позволени нередности в изискванията за асортимент на кандидатстващите компании, както и в методиката за класиране. Например било е сложено ограничаващо условие за застраховка " професионална отговорност " още на равнище кандидатстване. Не е бил очакван еквивалент на това условие за възможни задгранични участници.

Общината е била въвела несъразмерни ограничавания в критериите към специалистите за надзор на качеството и за сигурност и за здраве на претендентите, показва " Сега ". Решението на съда предстои на обжалване.

След локалните избори се чака Софийският административен съд да се произнесе и по жалбата на Столичната община за други наказания, наложени от Министерство на регионалното развитие - за подбора на фирми-изпълнители за ремонтите на ул. " Граф Игнатиев " и на площад " Св.Александър Невски ".

Проверяващите от Министерство на регионалното развитие открили, че е било въведено условие за висше инженерно обучение към специалистите по контрола, което лимитирало други участници в търга. Открити били и признаци за субективни способи при оценката на офертите на претендентите за тази социална поръчка, която е на обща стойност 45 милиона лв.. Поръчката беше извоювана от " Джи Пи груп " - в частта за ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", и от " ПСТ груп " - за площад " Св. Александър Невски " и прилежащите градини.

За контракта си с " Джи Пи груп " Столичната община е глобена със 787 722 лв., под формата на непризнати разноски. За този с компания " ПСТ груп ", която трябваше да обнови площад " Св.Александър Невски ", корекцията следва, само че се чака да е близо 900 хиляди лв..

Кметът Йорданка Фандъкова преди време разгласи, че апелира глобите, защото повода за налагането им е, че общината е завишила критериите за професионален учебен ценз. " Темата с дефектите (при ремонта на ул. " Граф Игнатиев " ) демонстрира, че колкото са по-високи условията, толкоз ще е по-голяма гаранцията, че нещата се правят като хората ", сподели Фандъкова при налагането на санкциите на 10 юни. За тези два ремонта тя разгласи, че постанова санкции за некачествено осъществяване на компаниите, с които ще се компенсират част от финансовите корекции на Министерство на регионалното развитие.

Общината е санкционирана и за ремонта на Западния парк

При процедурата за публичната поръчка за ремонта на Западния парк на стойност 7.7 милиона лв. Министерство на регионалното развитие също е наложило глоба. Мотивите са сходни – потребление на незаконосъобразна методика и непозволени критерии за асортимент на претендентите. Поръчката е извоювана от " Галчев инженеринг ". Финалът на обновяването на Западния парк трябваше да е през юни, само че се отсрочи за средата на декември, като не е несъмнено дали и тогава ще е подготвен.

Министерство на регионалното развитие глоби Столичната община по същите аргументи и за контракта с " БГ Нова " за реорганизация на трамвайното трасе от бул. " К.Стоилов " до трамвайно ухо " Орландовци ". Цената е 6.79 милиона лв..

Размерът на финансовите корекции по тези два контракта не са конкретизирани още. Делото в Административния съд-София град за релсовия път е отсрочено за януари 2020 година За хода на делото за Западния парк към момента няма данни в съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР