Столичната община е готова да подкрепи финансово всяка детска градина

...
Столичната община е готова да подкрепи финансово всяка детска градина
Коментари Харесай

Столичната община е готова да даде пари на детските градини за вътрешни камери

Столичната община е подготвена да поддържа финансово всяка детска градина и всяка ясла, която реши да сложи видеонаблюдение, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в утринния блок на " Нова телевизия ".

Тя разяснява последните огласени случаи за принуждение в детски градини, поради които родители стачкуваха с претенции за слагане на видеонаблюдение в групите. " Това е не просто неприемливо, това е закононарушение ", съобщи Фандъкова, говорейки за насилието над деца.

Кметът регистрира, че 80% от детските градини в столицата са оборудвани с външно видеонаблюдение, а в 50 от постройките има и камери по коридорите и в занималните. От яслите единствено една е оборудвана с камери, а в две следва слагане. Фандъкова посочи, че инсталирането на видеонаблюдение вътре в постройките би трябвало да е консенсусно решение освен на работещите в детската градина, а и на родителите. " Родителите не са единомислещи по този въпрос ", уточни тя.

" Наблюдението в действително време би трябвало да става от шефа или оторизиран негов наместник. Записът да се пази един месец, тъй че при спорове, при подозрение даже, родителите да могат да изискат записа по съответния ред ", изясни вижданията си Фандъкова и посочи, че родителите би трябвало да могат " да погледнат единствено своето дете ", което е мъчно решим въпрос.

Тя дефинира видеонаблюдението като опция освен за надзор, а също за предварителна защита на случаи на принуждение. " Лично моето мнение е, че е добре да има такава система, тя да обгръща занималните, коридорите ", уточни кметът.

На въпрос дали слагането на камери не измества по-важни и действителни проблеми като мотивацията на учителите, прекомерно огромният брой деца в групите, неналичието на професионална психическа помощ и други, тя сподели, че общината строяла нови здания и възнамерявала промени във връзка с децата с хронични болести, които могат да бъдат одобрявани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР