Столичната галерия "Арте" представя за трети път самостоятелна изложба на

...
Столичната галерия "Арте" представя за трети път самостоятелна изложба на
Коментари Харесай

Живопис от Атанас Шаренков показва галерия Арте

Столичната изложба "Арте " показва за трети път независима галерия на Атанас Шаренков (1943-1992) - в този момент във връзка 75 години от рождението на художника. Експозицията включва непоказвани картини, благосъстоятелност на фамилията на създателя. Живописец, реставратор, учител и изкуствовед, приключен колекционер - това е единствено част биографичния портрет на създателя Шаренков. Той е създател на единствената в света цялостна подредба на писмените източници по технология и техника на живописта за интервал от над две хиляди години. Тези писмени източници той превежда, събира и пояснява в книга от четири тома - "Старинни трактати по технология и техника на живописта ", скъп труд за изкуствоведи, колекционери, реставратори и студенти. Преди всичко Атанас Шаренков е художник. Картините му впечатляват с деликатни багри, непривични гледни точки на композицията и със характерна живописна техника. Градската художествена изложба в Хасково от 2009 година справедливо е преименувана в изложба "Атанас Шаренков ".
"Мястото на Атанас Шаренков в актуалното българско изобразително изкуство е прекомерно самобитно и към момента незадоволително оценено. Освен забележителен художник, той беше и извънредно съзнателен и важен академик
откривател, написа проф. доктор изк. Чавдар Попов.
Изложбата се базира на една представителна извадка от живописното творчество на художника. Атанас Шаренков работеше съвсем само тънкослойна живопис, което подсигурява дълговечността на картините му. Както самичък от време на време споделяше, в бъдеще те няма да се нуждаят от реституция. Изключителен ценител на технологиите в региона на пластичните изкуства, по този метод той формулираше креативното си кредо - изкуството е призвано да побеждава времето. Неговата техника, както и изобразителният му почерк, придават на платната му свойството на самобитна "кръстоска " сред акварел и маслена живопис. Вълнуваше го българският пейзаж, който той интерпретираше в духа на това, което условно можем да назовем лиричен, "магически " натурализъм. Образното влияние поражда въз основата на комплицираната, многосъставна комбинация, сплотяваща фигури, предмети, пейзаж и пространство в едно органично цяло.
Като създател, ощастливен с голям брой дарования и притежаващ голяма осведоменост, Атанас Шаренков беше в цялостния смисъл на думата ренесансова персона. Впечатляващо е голямото му дело, осъществено за толкоз малко време! ", акцентира проф. доктор изк. Чавдар Попов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР