Столичната болница Токуда осъди НЗОК на рекордно висока сума от

...
Столичната болница Токуда осъди НЗОК на рекордно висока сума от
Коментари Харесай

Столична болница осъди НЗОК за 3,4 млн. лева


Столичната болница " Токуда " осъди НЗОК на рекордно висока сума от 3,4 млн. лева Става въпрос за остарели отговорности от 2015 година на касата към лечебното заведение, които са за осъществени, само че все пак неизплатени медицински действия - така наречен надлимитни, заяви " Труд ".

По тази линия единствено за три години - от 2015-а до 2017-а НЗОК е задлъжняла към лечебните заведения в страната общо с към 123 млн. лева, вследствие на което те започнаха лавинообразно да предявяват правосъдни искове към финансовата институция.

Присъденото обезщетение за Токуда е по решение на Софийския градски съд. То включва: 2 576 330,00 лева.- заплащане за оказана болнична здравна помощ, 671 178,04 лева лихви за закъснение, 362 289,60 лева - цената на вложените медицински произведения, 95 062,32 лева - лихви за закъснение и 148 154,36 лева разноски по делото.

НЗОК е възразила на желае с два аргумента. Единият е, че касата има обвързване по контракт да заплаща единствено до избрания предел, а другият - че болничното заведение не е предоставила в посочените в контракта периоди фактура и спецификация за надлимитната активност. В тази връзка съдът акцентира, че " не споделя тезата, че разходната част на признатия бюджет дефинира предел на отговорността на НЗОК към изпълнителите на болнична помощ ". Магистратите показват още, че пропуснатият период за документи и фактури за средства над лимита не се явява нарушаване на контракта.

Освен това няма причина здравноосигурените лица да бъдат лишавани от медицински грижи поради това, че са изчерпани целево предписаните средства, написа още в претекстовете.

Присъденото обезщетение е на първа инстанция и по всяка възможност НЗОК ще апелира.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР