Столичната АГ болница Шейново се сдоби със съвременна апаратура за

...
Столичната АГ болница Шейново се сдоби със съвременна апаратура за
Коментари Харесай

Столичната АГ болница Шейново с нова апаратура за образна диагностика и мамографски изследвания

Столичната АГ болница " Шейново " се снабди със модерна инсталация за образна диагностика и мамографски проучвания на обща стойност 192 000 лева

Средствата са обезпечени от Столична община. С новия мамограф и ултразвук ще се усъвършенства ранната диагностика при онкологични болести на млечната жлеза, изясни шефът на АГ " Шейново " доктор Румен Велев. Лечебното заведение взе участие в скрининговата стратегия на Столичната община за проучване на рак на млечната жлеза, която се организира от няколко години в София. Само през 2016 и 2017 година по тази стратегия в „ Шейново “ са прегледани 700 дами, от които при 50 пациентки са открити доброкачествени тумори, а при 11 - карциноми.

С решение на Столичния общински съвет през тази година за поправки и съоръжение на общински здравни заведения са планувани над 5 млн. лева От тези средства 855 000 лева са за изцяло саниране на постройката на болница „ Шейново “, ремонт на покрива и отоплителната апаратура.

От 2015 до 2017 година единствено в това лечебно заведение Столична община е вложила към 1 млн. лева за ремонт и съоръжение на родилните зали, закупуване на неонатални респиратори и апарати за патохистологична лаборатория, напомни кметът на София Йорданка Фандъкова.

От началото на тази година в общинската АГ болница „ Шейново “ са родени близо 1 000 бебета.

Специално основани спални чувалчета замениха обичайните завивки на децата. Те са подарък за неонатологичното поделение на болничното заведение като част от националната осведомителна акция за безвреден сън на бебето, стартирала по самодейност на Angel Baby.

Кампанията осведоми родителите за актуалните правила и рекомендации за сигурност по време на сън за минимизиране на риска от Синдрома на неочакваната детска гибел. Смъртността на децата до 1 година в България е съвсем 2 пъти по-висока от междинната за Европейския съюз (6.5 по отношение на 3.5 деца на 1000 по данни на Евростат), като най-застрашени са децата сред 4-6 месеца.

Подобни осведомителни акции са част от политиката на доста страни в света. Стартиралата в Германия през 1990 година самодейност води до забележителни резултати - смъртността на децата до 1 годинка спада от 1283 първоначално, на 127 деца през 2015 година.

Създателите на самодейността възнамеряват безплатно да преоборудват всички неонатологични отделения в страната със специфичните бебешки чувалчета, като дружно с лекарите ще образоват родителите на най-важните правила за безвредни грижи за бебето по време на сън, описа за предаването " Рано в неделя " доктор Донка Узунова, началник на Отделението по неонатология в АГ болница " Шейново ". За облекчение на фамилиите информация по тематиката може да се открие на специфичния информативен уебсайт www.safe-sleep.eu.

Всички лечебни заведения, искащи да се включат в програмата и да получат безвъзмездни спални чувалчета, както и осведомителни материали за разпоредбите за безвреден сън, могат да се свържат с уредниците на акцията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР