Столична община започва от днес обезопасяване и укрепване на емблематичната

...
Коментари Харесай

Променят ПУП, за да не изникне 7-етажна сграда вместо пламналата Къща Шапкарева |

Столична община стартира от през днешния ден обезопасяване и подсилване на емблематичната Къща Шапкарева, която пламна преди дни в центъра на София. 

Екип на общинското дружество Софинвест стартира действия по избавяне на постройката, а Столична община ще потърси сумата, която ще влага, по правосъден път от притежателите. 

Пожарът най-вероятно е тенденциозен и разследване от активизацията на Следствен отдел към окръжна прокуратура да опази постройката. Защото за притежателя - компания „ ФИМЕН “ ЕООД, е доста по-лесно и преференциално да я унищожи, в сравнение с да я реставрира, изясни ръководителят на СОС Елен Герджиков.

Фирма „ ФИМЕН “  придобива парцела през 2002 година, две години по-късно тя " необяснимо ", по думите на Герджиков, губи своя статут на монумент на културата.

Столична община и районната администрация на " Триадица " подхващат редица дейности за обезопасяване на постройката през 2011 година В началото на тази дейностите се възобновяват, а на притежателя е връчено наказателно разпореждане.

През март кметът Йорданка Фандъкова с публично писмо желае от министъра на културата Боил Банов незабавно да предприеме дейности по връщането на статута. За страдание отговор няма и до момента, изяснява ръководителят на СОС. 

СОС обаче ще одобри изменение на Подробен устройствен план от 2005-а година, който планува създаване на 7-етажна постройка на мястото, като понижи параметрите до в този момент съществуващите, твърди Елен Герджиков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР