Столична община възобнови оспорвания и спрян конкурс за площад „Света

...
Столична община възобнови оспорвания и спрян конкурс за площад „Света
Коментари Харесай

Столична община възобнови оспорвания конкурс за площад Света Неделя

Столична община възобнови оспорвания и спрян конкурс за площад „ Света Неделя “, излиза наяве от нейно съобщение. Както бяха поискали от Камарата на архитектите, критериите за присъединяване са облекчени. Те следва да са изпълнили действия с предмет и размер, идентични или сходни с тези на поръчката, чиято планирана стойност е 750 000 лв. без Данък добавена стойност.
Минималните условия към претендентите са през последните 10 години да имат изпълнена най-малко една услуга, която да е идентична или сходна с предмета и размера на публичната поръчка.Очакваният най-малък брой участници е 11 (при 7 в предходното обявление).
От тях се изисква да разработят концептуален архитектурно-градоустройствен план за площад „ Света Неделя “ в гр. София. В плановата зона се включва пространството на площада и директно прилежащите му пространства в контактната зона.

Наградният фонд е 250 000 лв.. Паричната премия за класирания преди всичко план 70 000 лв., на второ - 60 000 лв., на трето - 50 000 лв., на четвърто - 40 000 лв., и на пето място - 30 000 лв..
В състава на журито, което ще прави оценка плановете, влизат още веднъж Борислав Игнатов, Григор Дойчинов, Йони Бабоци, Малина Едрева и Мария Механджиева. Но има и нови членове: Борис Подрека, Венета Ханджийска, Галина Тачиева, Дейвид Басулто, Йорданка Кандулкова, Марлена Хапах, Мартин Аартц, Паоло Дезидери, Сергей Кузнецов и Сотирис Цолус.
Крайната дата за банкет на плановете е 8-ми май, а на 30-ти юли ще бъдат изпратени поканите за присъединяване.
Конкурсът бе разгласен на 12 септември предходната година. До октомври Камарата на архитектите употребява всички механизми, с цел да спре състезанието за площад " Св.Неделя ". Архитектите първо изпратиха писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, с което я приканиха да приключи процедурата преди да е изминал законовият период за обжалване. После пуснаха тъжба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която образува произвеждане по нея.
Ден преди крайния период за подаване на планови оферти обаче Столична община приключи състезанието въз основа на настояванията, отправени от Камарата на архитектите. Поради тази причина малко по-късно (на 8 ноември) Комисия за защита на конкуренцията остави жалбата й без разглеждане заради отпадане на правния интерес на жалбоподателя.
Становището на Камарата на архитектите тогава беше, че възложителят е определил прекомерно високи критерии, което би довело до ограничение кръга на участниците и ще даде превес на присъединяване на интернационалните архитектурни бюра. Нейното искане бе състезанието да се организира при други условия, които ще подсигуряват присъединяване на оптимален брой български архитекти.
От участниците тогава се изискваше най-малък общ оборот в размер на прогнозната стойност на публичната поръчка или сумата от 750 000 лв., а също по този начин най-малък оборот в областта на публичната поръчка в размер на половината от прогнозната ѝ стойност или сумата от 375 000 лв.. През последните години той трябваше да е извършил най-малко една услуга, която да е идентична или сходна тази и да има не по-малко от 5 души личен състав. В първия вид на състезанието условия бяха по-сериозни - 1,5 млн. лв. годишен оборот и най-малко 15 души личен състав.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР