Столична община въвежда нови бус ленти, които ще са непрекъснати

...
Столична община въвежда нови бус ленти, които ще са непрекъснати
Коментари Харесай

Пускат нови бус ленти в София, с тях и важна промяна за шофьорите

Столична община вкарва нови бус ленти, които ще са непрекъснати и ще разрешават вливане на коли в тях при завой надясно.

Нова бус лента е направена към този момент по бул. " Васил Левски " от Ректората до Попа. Предстои да се преработят бус лентите по бул. " Сливница ", " Данаил Николаев " и " Цариградско шосе ".

Нова бус лента ще бъде построена и по бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " в правата сред " Черни връх " и бул. " Драган Цанков ", като тя ще бъде направена единствено в посока стадион " Васил Левски ", заяви " Транспорт за София " на страницата си във Фейсбук.

" Бус лентата ще бъде до стоп линията на самото кръстовище и всички, завиващи надясно, ще могат да се включат от нея. В случай че автомобилът продължи напряко, ще се смята за нарушаване, което следва да бъде глобено от " Пътна полиция ", изясни зам.-кметът по превоза Евгени Крусев в изявление пред " Монитор ".

Той добави, че новите бус линии се вкарват, с цел да може градският превоз да получи съвсем цялостен приоритет дружно с дясно завиващите и това да понижи времето за пътешестване.

Сред другите промени по улиците на София ще е споделеното придвижване на рейсове и трамваи по трамвайните трасета в средата на булевардите.

Първото място, на което това се прави, е бул. " Константин Величков ".

" Изследвали сме положителни практики от други градове. Идеята е трамваите и рейсовете да употребяват платното на релсите в средата на улицата. На всяка спирка се построява перон, тъй че хората да могат да имат безвредна зона при качване и слизане ", изясни Крусев.

Подобни трасета ще се обособят и по бул. " Възкресение " от " Константин Великов " до " Никола Мушанов ", както и по бул. " Мадрид ". При триумф на концепцията тя може да бъде разширена по всички булеварди, по които има придвижване на трамваи и рейсове по едно и също време.

Зам.-кметът даде обещание, че ремонтите в София ще приключат оптимално бързо, с цел да не затрудняват хората. Засега се установи закъснение от няколко дни при ремонта на бул. " Христофор Колумб ".

Ремонтът на бул. " Васил Левски " върви в график. Отсечката от ул. " Граф Игнатиев " до Ректората към този момент е подготвена. На 10 август ще стартира работа и в останалата част от булеварда – от Софийския университет до паметника на Васил Левски.

" Ще ремонтираме и кръстовището на Ректората, като там строителите имат ангажимент да го създадат за две денонощия. Ако не съумеят да се оправят денем, предвиждаме да се работи и през нощта, тъй като в близост няма жилищни здания и не би би трябвало да има основни терзания ", изясни Евгени Крусев.

От 10 август ще бъде затворен бул. " Арсеналски ", където ще се вършат пътни платна и тротоари.

До средата на август би трябвало да завърши работата по трамвайните релси на бул. " България ". Веднага по-късно ще бъдат преасфалтирани пътните платна от бул. " Гешов " до бул. " Гоце Делчев ".

За първия образователен ден би трябвало да е завършила работата по булевардите " България ", " Христофор Колумб ", " Васил Левски ", " Арсеналски ", " Пенчо Славейков ", Източната дъга, ул. " Боянска ", кръговото на ул. " Папрат " и " Захари Зограф ", ул. " Гюешево ".

По бул. " Константин Величков " ще е готово обособеното трасе за споделено придвижване на трамваи и рейсове. След 15 септември ще продължи работата по ул. " Граф Игнатиев ".

За следващата година Столична община възнамерява реконструкции на двата огромни тунела в София – този при НДК, където ще бъдат изместени трамвайните линии, и този в " Люлин ". Ще се работи по улици и булеварди, където се чака да минава третата линия на метрото - като бул. " Линкълн ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР