Столична община въведе от полунощ промени в графика на градския

...
Столична община въведе от полунощ промени в графика на градския
Коментари Харесай

Метрото ще се движи с празнично разписание поне до 29 март

Столична община вкара от среднощ промени в графика на градския превоз, чийто интензитет е съществено понижен. Метрото към този момент се движи по празничното си разписание и в работните дни. Вчера кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че след оповестяване на изключителното състояние пасажерите в метрополитена са намалели с 1/3 и че приходите от публичния превоз през последните дни са " извънредно ниски ".  При рейсовете, тролеите и трамваите се вкарва разписанието като през летните месеци. Изключения са рейсовете с номера 111, 204 и 304, както и всички крайградски линии, които ще работят без смяна. Автобус 260 ще се движи по настоящото си сега написания във всички дни. Автобус 86 ще е по разписание за предпразник и празник. Трамваите с номера 5,7 и 22 и тролейбусите с номера 1 и 2 резервират разписанията си. Електробусите ще се движат в делник по празнично разписание.

Община Пловдив изиска от превозвачите в града да употребяват най-дългите си транспортни средства за обезпечаване на отдалеченост в тях. 

Като защитна мярка от заразяване с ковид Община Бургас заяви за понижаване на броя на междуградските рейсове до София, Варна и Плевен. " Във връзка с оповестеното изключително състояние и подхванатите превантивни ограничения за ограничение разпространяването на вируса COVID-19, превозвачи, които извършват транспорти по Републиканската транспортна скица, значително редуцират курсовете до Бургас.  В Община Бургас постъпиха уведомления от Юнион Ивкони, МБус, Травъл Експрес, Варна Бус и Дейли, за понижаване на курсове от/до София, Варна и Плевен. Курсовете до София са понижени от 14 на 6, до Плевен от 2 на 1, а от Варна от 16 на 8 ", се споделя в известието. 
Към момента се извършват единствено следните курсове: 
Бургас - София - от Автогара " Юг " -   07:10; 07:30; 11:10; 15:00; 00:31; 01:00 
Бургас - Варна: от Автогара " Юг " - 07:00; 08:00; 10:00; 12:00; 15:00; 17:00; 18:00 и 19,00
Бургас - Плевен: от Автогара " Запад " - 15.00.

Както " Сега " писа, всички идващи от рискови дестинации на Летище Варна ще бъдат сложени под карантина още със стъпването си на летището. Заповедта влезе в действие от среднощ на 18 март. Със заповед на здравния министър от 00:00 часа на 18 март краткотрайно се не разрешава влизането на територията на България на жителите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Англия и Северна Ирландия. Изключение са жителите с непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на България и членовете на техните фамилии.

След въвеждането на изключителното състояние поради ковид част от общините в България започнаха да одобряват свои районни ограничения за отбрана на живота на жителите си и за облекчение на ситуацията на най-застрашените.   София  вече разгласи разширение на активността на общинското дружество " Социален патронаж " за доставки по домовете за възрастни и заболели хора и откри горещи телефони -  02 8188522 и 02 8188523

Община Бургас разгласява две сметки, на която искащите могат да превеждат пари за закупуване на защитни средства и за доставката на храна на възрастни, самотни и заболели хора. " Заради декларираното предпочитание от доста компании за дарения на средства, за закупуване на апарати за обдишване, материали, консумативи в интерес на лечебните заведения и обществените заведения в града,Община Бургас афишира следната дарителска сметка:
Община Бургас
Банкова сметка за дарения
IBAN BG 08SOMB91308424151744
Банка: " Общинска банка " АД
BiC: SOMBBGSF
Вид на заплащане: 445100
Основание:Дарение -коронавирус    

За всички, които са под карантина, може да  се употребява тази сметка за възнаграждение на хранителни артикули и медикаменти,  доставени от доброволци на Община Бургас. Тя може да се употребява и за възнаграждение на доставки на възрастни и самотни хора:

Община Бургас 

Банкова сметка за дарения IBAN BG 08SOMB91308424151744

Банка: " Общинска банка " АД

BiC: SOMBBGSF

Вид на заплащане: 445100

Основание:Коронавирус - провизии    

Бургас също разгласи проект за деяние на предприятието си " Домашен обществен патронаж " по отношение на епидемията.  " Доставка на храна ще се прави до всички 850 консуматори на услугата,без смяна на графика и менюто. Служителите на Държавно стопанско предприятие ще бъдат обезопасени с маски, а съдовете, в които се дава храната, подробно дезинфектирани. Администрацията на Държавно стопанско предприятие на ул. " И.Богоров " №20 ще работи на две гишета при непоколебим режим на достъп. Препоръчваме месечните такси да се заплащат по банков път след авансово конкретизиране на сумата на телефон 056/83-20-67 по следната банкова сметка: IBAN: BG75SOMB91303124075000 , а информация за предоставяните услуги в Държавно стопанско предприятие, както и предпочитание за корекции в даването на услугата, да се получава на тел. 056/813 463 .  Специалистите от патронажната грижа- медицински сестри, санитари, рехабилитатори, домашни санитари и психолози, ще продължат да работят с потребителите, като се уточняват визитите съгласно потребностите на възрастните хора и за тяхната сигурност. Всеки от тези експерти прецизно ще следи положението на потребителите, за навреме сезиране при съществуване на здравословен проблем. Предвид епидемиологичната конюнктура всеки консуматор има право да откаже посещаване в дома си от страна на експерта с позвъняване на тел. 056/813 463 " , оповестиха от общината във " Facebook ".

Бургас  също към този момент разгласи незабавни линии за доставка на храна и медикаменти на възрастни, заболели и самотни хора -  0884469130 и 0885985693 . В неделя общината разгласи и втори телефонен номер за поръчки за детска млечна кухня. " Той е  0888 259 160 . Още през вчерашния ден бе оповестен и номерът на Тяна Бурдева - шеф на детската млечна кухня в Бургас -  0886 16 16 30 . Тъй като поръчките са доста, в случай че единият дава заето, обадете се на другия. Можете също по този начин да извършите вашата поръчка на е-поща, като наложително ще получите отговор. Пишете на [email protected] ", се казва в известието.

В Пловдив кметът на регион " Източен "  Иван Стоянов приканва всички жители, имащи сведения за самотно живеещи възрастни хора на територията на региона, да подадат информация на телефон 032/60-10-60 или на e-mail: [email protected] . " Молим подаваната информация да съдържа – три имена, адрес и по-възможност телефон за връзка ", приканиха от общината. 

В неделя Пловдив разгласи акция за набиране на доброволци . " От понеделник общинският спешен щаб стартира да набира доброволци, които при потребност да могат да се отзовават когато и да е. В това число и медицински фрагменти, студенти финален курс по медицина, които да се включват в общите старания на Община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничение разпространяването на ковид. Записването става на тел. 032/656700 или на email: [email protected] .  Домашният обществен патронаж, който обслужва 450 индивида, продължава своята активност, като има подготвеност да се усили с още 300.

Община Стара Загора ще образува мобилни екипи, които ще управляват спазването на последните заповеди на здравното министерство по отношение на ковид. В тях ще има представители на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР.  " Мобилните екипи ще обхождат Централния пазар, всички паркове и детски площадки, междублоковите пространства и хипермаркетите. Ще бъдат посетени и 29 огромни предприятия, намиращи се на територията на общината. Представителите на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР ще наблюдават за съблюдаване на отстоянието от 2 метра сред жителите и ще приканват възрастните хора, които попадат в най-уязвимата група от популацията, да лимитират своите излизания и контакти ", се споделя в известието на градската администрация.

Община Стара Загора  също публикува на уеб страницата си телефон за подаване на сигнали при положение, че възрастни хора се нуждаят от помощ.  " На тел.:  0885 382 233  всеки ден от 9 до 17 часа могат да се обаждат самотно живеещи възрастни хора, заболели или трудноподвижни, с цел да им се доставят нужните храни и лекарства. Служителите от Социален патронаж към общината, с изключение на доставката на храна по домовете, ще поемат и доставката на медикаменти. Диетичният стол ще разшири активността си и ще може да доставя храна при авансово декларирано предпочитание. 

Община Варна също разгласи номера на дарителска сметка.   " След запитвания от доста жители и компании, които имат подготвеност да създадат подаяние на средства в поддръжка на ограниченията против разпространението на ковид -за закупуване на защитни средства, апарати, консумативи, препарати Община Варна афишира следната дарителска сметка:

Община Варна

BG49CECB97908462150000   ЦКБ АД
КОД 44 51 00 – ДАРЕНИЯ ОТ СТРАНАТА
КОД 44 52 00 – ДАРЕНИЯ ОТ ЧУЖБИНА

" Средствата могат да бъдат употребявани и за заплащане на хранителни артикули и медикаменти за хора, които са под карантина, в това число за възрастни хора и хора с увреждания, които стоят у дома ", се споделя в известието.

Във Варна продължава да тече и   акция за набиране на доброволци за подкрепяне на хора в потребност. " Община Варна е подготвена с образуване на доброволци, които да оказват помощ на възрастни самотни хора и трудноподвижни лица за доставка на храна и медикаменти. Информация и записване може да бъде осъществено на телефон 052-985-099, мобилен – 0889 911 791 , които ще бъдат задействани на 17 март (вторник) ", се споделя в анонса.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР