Столична община търси ново място, на което да премести националния

...
Столична община търси ново място, на което да премести националния
Коментари Харесай

Преместват стадион Васил Левски, има няколко варианта къде да бъде

Столична община търси ново място, на което да реалокира националния стадион „ Васил Левски “. Това разгласи основният проектант на София Здравко Здравков  в студиото на bTV.
Той съобщи, че е срещу спортното оборудване да остане в Борисовата градина . Обсъждат се четири разновидността за бъдещото място, на което да бъде изместен стадиона, съобщи БГНЕС.
„ Разгледахме няколко разновидността, преди повече от 2 месеца, със спортния министър Красен Кралев, Националният стадион „ Васил Левски “ да бъде изместен. Едното предложение беше обвързвано с терени, които са благосъстоятелност на министерството на защитата, в местността „ Къро “.
Става дума за зоната против Арена Армеец , която може да бъде обслужена с третата метролиния, която е планувана по план.
Друг вид е да се направи реорганизация на някой от съществуващите игрища, като да вземем за пример „ Славия “ .
Обсъждали сме благоприятни условия на изнасяне на стадиона отвън града , по периферията, както е в Мюнхен “, изясни Здравков.
Следващият вероятен терен се намира в регион “Връбница ”, където в началото била концепцията да се построи зала “Арена Армеец ”, само че съгласно Здравков, теренът на бул. “Ломско шосе ” е общински, само че не е добре гарантиран транспортно, тъй като се намира надалеч от метрото.
По думите на проектант Здравков, това е неотложно, първо тъй като мястото на Националния стадион не е в центъра на града , а и тъй като е значимо да се построи стадион, който да дава отговор на всички условия на УЕФА за досегаемост , добра среда и да е ситуиран на най-хубавото и уместно място.
„ От тези четири оферти няма определено ново място към момента “, посочи Здравков и добави, че спортното министерство има последната дума да каже къде ще се намира новото спортно оборудване.
Главният проектант разяснява и изразената в четвъртък позиция на спортния министър Красен Кралев, който преди три дни заяви, че не е склонен с новия обстоен организационен проект за Борисовата градина . Кралев даже заплаши да съди Столична община, в случай че не се съобразят със забележките му.
„ Планът е подложен на публично разискване и в случай че министерството има оферти по връзки на техните бази, дано да ги показа в графичен тип като стимулирани оферти “, изясни той и сподели, че не вижда аргументи да се съдят.
Попитан какво се случва със постройката на „ Артекс “ „ Златен век “ в кв. „ Лозенец “, Здравков сподели, че чака решението на съда.
„ Има заповед от ДНСК, която предстои на правосъден надзор, и тя е обжалвана от „ Артекс “ пред съда. Очакваме решението на съда, след което ще мога да разясня изявленията на строителите, че скоро ще продължи строителството им “, изясни основният проектант.
Здравко Здравков не съумя да си спомни за какво предходната година е споделил пред Българска национална телевизия, че разрешителното позволение на „ Артекс “ е годно до 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР