Столична община стартира пилотна инициатива за насърчаване на разделното събиране

...
Столична община стартира пилотна инициатива за насърчаване на разделното събиране
Коментари Харесай

Столична община ще тества система за разделно събиране на хранителни отпадъци

Столична община започва пилотна самодейност за поощряване на разделното събиране на боклуци от семействата, в която са включени 300 семейства от регион „ Надежда “.
В рамките на самодейността, Столична община ще тества система за разделно събиране и транспортиране на хранителни боклуци от семействата до Инсталацията за био боклуци на София, където от питателните боклуци ще бъдат създадени електричество и компост, оповестиха от общината.
В рамките на плана, участниците ще получат безвъзмезден комплект домашни контейнери за разделно събиране на отпадъците.
Всички семейства, декларирали желанието си за присъединяване, ще получат своите контейнери на 27.02, 28.02, 6.03 и 07.03 сред 17:30 и 19:30 часа пред блок 152 в кв. „ Надежда “.
Столична община осъществя пилотната самодейност в границите на план за „ Стимулиране на гражданското присъединяване в процеса на преработване – Benefit-As-You-Save “, който ще подкрепи Столична община в усилието й да подтиква гражданското присъединяване в процеса по разделно събиране на отпадъците. Той се концентрира върху създаването на пилотна система за събиране на хранителни боклуци и боклуци от опаковки. В самодейността са декларирали предпочитание да се включат 300 семейства, на които ще бъдат предоставени условия за стимулиране на разделното събиране. Всяко домакинство получава комплект домашни контейнери за разделно събиране на боклуци и чували за събиране на био боклуци. В непосредственост до домовете, са построени споделени ограждения с стеснен достъп до контейнерите за опаковки и био боклуци, които да бъдат употребявани от семействата. Пилотният план с присъединяване на жители ще продължи 12 месеца.
Целта е информацията, добита в хода на плана, да бъде употребена при образуването на бъдещи политики на Столична община, свързани с ръководството на отпадъците.
Проектът се осъществя по Програма за транснационално съдействие „ Балкани – Средиземно море “ (2014 – 2020).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР