Столична община стартира нова програма София избира, в която граждани

...
Столична община стартира нова програма София избира, в която граждани
Коментари Харесай

Софиянци предлагат, софиянци избират проекти за реализиране от общината

Столична община започва нова стратегия " София избира ", в която жители и организации могат да оферират разнообразни планове и хрумвания за възстановяване на средата и качеството на живот в столицата. След това, всички оферти ще бъдат подложени на директен избор от софиянци като по този начин те самите ще дефинират кои планове да се осъществят, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Бюджетът, който ще бъде заделен за тази стратегия е 1,5 млн. лв., добави тя. Моделът е заимстван от Париж, стана ясно още от думите ѝ.

" По образеца на Париж предоставяме опция за директно присъединяване на жителите при избора на планове, които да бъдат осъществени в града.  Така, цивилен и креативен организации ще се включат във образуването на част от бюджета на София - установяване на капиталовата стратегия за 2021 г. 

От през днешния ден на особено основан имейл - жители и организации могат да подават оферти, които би трябвало да са с почти остойностяване. Срокът е до 25 октомври. Експерти ще прегледат всички оферти и ще подберат тези, които могат да бъдат осъществени през 2021 година Ще отпадат единствено планове, които да вземем за пример попадат в частна благосъстоятелност или пък са много по-скъпи от бюджета на програмата. Всички останали ще бъдат показани и жителите ще могат да гласоподават кой или кои от тях да се осъществят идната година.

Гласуването  ще започва на 1 ноември в интернет и ще продължи до края на ноември. Ще може да се гласоподава единствено с един глас, като евентуално ще се вкара някаква идентификация - може би телефонен номер, посочи зам.-кметът по цифровизация Генчо Керезов.

" Гражданите имат положителни и забавни хрумвания. Надявам се, че ще получим доста оферти и повече хора ще се включат в гласуването ", прикани Фандъкова.

Общината към този момент е подготвена с няколко плана, получени от жители и разнообразни организации, които ще включи в гласуването. Първият е на естествен парк " Витоша " за създаване на подслон, ъгъл за отдих и изгледна площадка на Копитото. Друг план, подаден от младежи, е за създаване на детски парк в " Младост ". Скейт площадка със свободен достъп в парк " Надежда  " е още едно такова предложение. Н пряк избор отива и концепция на бизнеса и архитекти за реорганизация на ул. " Будапеща " с създаване на асансьор и площадка за наблюдаване и фотоси.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР