Столична община ще решава проблемите със задръстванията и мръсния въздух

...
Столична община ще решава проблемите със задръстванията и мръсния въздух
Коментари Харесай

Нова схема срещу задръстванията в София

Столична община ще взема решение проблемите със тапите и мръсния въздух в София с довеждащ превоз до станции на метрото. Експерти създават идея за новата транспортна скица. Общинарите стартират реализацията на плана с тест на дребен 6-метров рейс, преди да разгласят поръчка за закупуването на 30 броя електробуси за общо 30 млн. лева За тях се кандидатства по стратегия "Околна среда " – по оста за по-чист градски превоз в общини с замърсен въздух.

През седмицата кметицата Йорданка Фандъкова участва на представянето на тестовия електробус. След Мюнхен транспортното средство ще бъде тествано в столичните квартали „ Овча купел “ и „ Люлин “. Електробусът е с нулеви излъчвания, климатизиран, има зарядни за телефони и WiFi, приспособен е за хора с двигателни усложнения и майки с колички. От предходната година по линии № 9 и № 309 се движат първите за София 20 електробуса, а тази есен ще бъдат доставени още 15.

На последната сесия на Столичния общински съвет бе признато предлагането на Фандъкова Столична община да кандидатства за безплатна помощ от Европейския съюз, с цел да увеличи качеството на атмосферния въздух в София. Целта е да се получат 218 млн. лева по оперативна стратегия "Околна среда " за пазаруване на електробуси, трамваи и тролеи. То е конструирано в три обособени плана. Първият е за 30.3 млн. лева и е в партньорство на Столична община със "Столичния автотранспорт ". С тези пари ще се купят 55 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по направления за "довеждане " на пасажери до метрото и трамвайната мрежа. Вторият план е със "Столичния електротранспорт ", с който общината ще кандидатства за финансиране на 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят дизеловите рейсове по линии на градския превоз. В плана се кандидатства и за втора позиция – доставка на 30 нови съчленени тролейбуси. Те ще сменят старите тролеи по линии № 6, 7 и 11. Общата сума по този план е 90 млн. лева Третият план на Столичната община е за пазаруване на 25 нови нископодови трамвая, които ще се движат по линии № 4 и 18. Те ще костват 97.7 млн. лева

В началото на юни държавното управление одобри стратегия за решение на проблемите с качеството на въздуха и разгласи, че общините ще получат 700 млн. лева за задачата. С приемането на програмата се отпускат 100 млн. лева през идващите 3 години на общините за реализиране на задачите в техните стратегии за възстановяване на качеството на въздуха. На разположение на 7 общини към този момент са 111 млн. лева от Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година Допълнителни 390 млн. лева от спестявания по ОПОС са ориентирани към електрификация на градския превоз, които ще са налични до края на годината за други 11 общини. Още към 80 млн. се чака да бъдат обезпечени за общините, които не можаха да аплайват по първата процедура за възстановяване качеството на въздуха по ОПОС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР