Столична община ще подмени на 30 домакинства в район Нови

...
Столична община ще подмени на 30 домакинства в район Нови
Коментари Харесай

Столична община подменя отоплителните уреди на 30 домакинства в район Нови Искър“

Столична община ще подмени на 30 семейства в регион „ Нови Искър “ отоплителните печки, в които се изгарят дърва и въглища, с отоплителни уреди, в които могат да се употребяват единствено палети. Идеята за промяна на отоплителните уреди е на Сдружение „ За Земята “. Столична община поддържа самодейността.

Домакинствата, които ще бъдат включен в плана, са с ниски приходи, само че не са утвърдени да получават помощи за отопление. Генади Кондарев  от сдружението добави: Ние искахме да намерим решение, при което хората да не могат да горят просто каквото и да е. Това е една от аргументите да сме поддръжници на модерната биомаса – палетни печки илик печки, които могат да изгарят дървесен чипс, тъй като това са високоефективни котли, които имат коефициент на потребно деяние от време на време над 90% и в тях не може да се гори всичко, т.е. би трябвало да бъде стандартизирано гориво с несъмнено качество. Инвестиционните решения, които предлагаме, са в порядъка до 2000 лв. на домакинство с апаратура и гаранционни условия на уредите. Общините ще запазят най-малко в продължение на 5 и повече години собствеността върху тези предоставени съоръжения, т.е. те могат да имат регулярни инспекции, да ревизират стопанисването и потреблението на тези уреди и при положение на неприятно стопанисване могат да бъдат отнемани.

От организацията чакат да стартира осъществяване на плана в цялата страна като се провиснал средства от няколко стратегии: Използване на средствата, които са нужни за чист въздух по Оперативна програма „ Околна среда “, потребление на част от средствата, които са по програмата за саниране, потребление на средства по Оперативна програма “Региони в напредък “. Има няколко източника, които могат да обезпечат нужното финансиране, в случай че не на 100%, то съвсем на 100%, с цел да могат общините да закупят тези уреди и да ги дават на енергийно бедните семейства за прилагане.

Кондарев  настоя, че би трябвало да се върви към възбрана на продажба на избран вид горива или отоплителни съоръжения: Може да отидете на пазара и да си купите едно най-обикновено кюмбе за 30 лв.. Трябва да се премине последователно към възбрана за изгаряне на нискокалорични въглища. Това е нещо, което можем да си позволим в кратковременен проект.

Намеренията на екоминистерството са от идващия отоплителен сезон да се продават на пазара единствено горива, които дават отговор на нужните стандарти за качество. Служителите от Столичния инспекторат правят инспекции в пунктовете за промяна на гуми, а автосервизи, в пунктовете за изкупуване на пластмаса, хартия, стъкло и боклуци от черни и цветни метали, разяснява Татяна Асенова от Столичния инспекторат. В осем региона на София е почнала самодейност за събиране на остарели гуми. До момента са формирани 21 акта за замърсяване. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР