Столична община се зае да ремонтира най-малката улица в центъра

...
Столична община се зае да ремонтира най-малката улица в центъра
Коментари Харесай

Започва ремонтът на знаковата ул. "Малко Търново", крайният срок не е ясен

Столична община се зае да ремонтира най-малката улица в центъра – 60-метровата " Малко Търново ". Въпреки това основният проектант на София Здравко Здравков не фиксира краен период за обновлението й, което е с публично-частно партньорство.

" Първо би трябвало общинският съвет да одобри дарението на строително-инвестиционната компания, след това до края на юни би трябвало да се изготви документите, тъй като настилката на улицата е недвижима културна полезност ", изреди процедурата той. Очакванията са улицата да е актуализирана през есента.

Тя е пешеходна и свързва бул. " Дондуков " с площад " Александър I Батенберг " и е част от историческата памет на столицата през целия ХХ в. Преди Освобождението се е наричала " Сахатчийска ", поради часовниковата кула в горната й част, която в края на ХIХ в. е разрушена.

През 30-те години на нея е открит фамозният бар " Луна ", където съгласно мълвата цар Борис III вечер отскачал за срещи със софийската бохема. Барът се появява под същото име през 60-те години, закрит е през 70-те, а през последното десетилетие беше гей бар, който банкрутира наскоро.

Срещу входа на бар " Луна " е била така наречен Желязна врата, водеща до 70-те години към подземията на Държавна сигурност. В килиите са разпитвани и изтезавани хора, поради несъгласието им с комунистическия режим. Преди 1944 година в постройката е бил офисът на италианско застрахователно сдружение, а на покрива й през 1939 година се появява първата светеща реклама на аспирин.

 Стълби, водещи към подземието на Държавна сигурност. Арестуваните са вкарвани през желязната врата против входа на бар
© Велко Ангелов

Стълби, водещи към подземието на Държавна сигурност. Арестуваните са вкарвани през желязната врата против входа на бар " Луна ".

На ъгъла на уличката с бул. Дондуков " през 1935 година по план на арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов е повдигнат хотел и кинотеатър " Балкан ". В него през соца се нанася Младежкия спектакъл.

Бомбардировките събарят част от ул. " Малко Търново " и нейната посока по-късно е изместена на юг, с цел да се построи някогашния партиен дом на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Съседната постройка на " Държавния списък " и през днешния ден е с опушена западна фасада – белег от палежа на партийната централа през 1990 година

Срещу нея пък е Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", за която през 2005 година отговаряше зам.министърът на бедствията и повредите Делян Пеевски. По-късно той беше отхвърлен от държавното управление на Сергей Станишев.

Обновяването на знаковата улица планува оптимално опазване на достоверния й тип, защото тя е желана в маршрута на непознатите туристи в София. Ще се обнови част от настилката по стълбите и ще се почистят фасадите от надписи, кабели, остарели реклами. Проектът на арх. Радомир Серафимов планува водосточните тръби най-накрая да се заустят в канализацията и да спрат заледяванията и локвите по стръмнината, жълтите павета към ул. " Московска " ще се запазят. Покрай стълбите ще се инсталира наземно дискретно осветяване.

Днес от 18 ч в изложбената зала на " Държавният списък " ще има публично разискване на плана, в който взе участие и Филип Бояджиев от Художествената академия. Той ще предложи своите хрумвания за образна връзка на дребната улица с главните забележителности на града.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР