Столична община се изхвърли с крути мерки за поетапното възстановяване

...
Столична община се изхвърли с крути мерки за поетапното възстановяване
Коментари Харесай

Фандъкова се изхвърли с крути мерки за лифтовете на Витоша

Столична община се изхвърли с " крути ограничения " за поетапното възобновяване на лифтовете на Витоша. Най-крайният и противоречив метод планува или притежателят на оборудванията - “Витоша ски”, да бъде принуден от общината да ги възвърне, или Столична община да възвърне лифтовете за своя сметка и да желае от притежателя да ѝ върне парите. На дневен ред е и " мек " вид, който планува възобновяване да стане бързо, без тромава административни процедури и без никакви такси към страната, само че обновеният въжен превоз наложително би трябвало да е в трасето на старите уреди. Последното обаче изрично не се приема от притежателя на оборудването, който твърди, че модерните лифтове не могат да се поберат в " стъпките " на строените преди 50 години.

Тези опциите са били разисквани на среща сред Столична община и министерствата на земеделието, екологията и спорта. На нея обаче не е участвал представител на притежателя “Витоша ски”- сдружението, свързвано с акционера в ПИБ Цеко Минев, само че с формален притежател италианеца Ерик Гумерер, началник на компанията за оръдие за неестествен сняг " ТехноАлпин " (TechnoAlpin). Пред Mediapool от “Витоша ски” дефинираха като " несериозни " разновидностите, при които общината ще възвръща лифтовете и като " противозаконен " разновидността, при който общината би ги заставила да ремонтират. Юристът на сдружението адв. Петър Петров съобщи, че недоумява за какво общината чертае разновидности и уточни, че това е все едно кметът да каже на даден софиянец какъв брой стаи да построи в дома си.

" Витоша ски " е притежател на трите лифта във Витоша - Княжевски, Драгалевски и Симеоновски, като от тях работи единствено последният. Фирмата ги приватизира от Столична община през 2007 година През 1991 година бе спряна въжената линия от Княжево до Копитото, а Драгалевският въжен превоз спря да действа през лятото на 2017-а година.

Крутите ограничения

Изненадващо, в дните преди коледните празници, когато част от зимните курорти отвориха пистите си, столичният кмет Йорданка Фандъкова се сети за остарелия проблем в четирите ѝ мандата отпред на София - затворените лифтове на Витоша. Пред медиите тя разгласи, че Столична община желае да бъдат възобновени Княжевския въжен превоз и в следствие и Драгалевския, съгласно настоящия План за ръководство на Витоша, " който даже и да е изминал, е настоящ заради неналичието на нов ". Още по-изненадващо Фандъкова съобщи, че " с или без съдействието на притежателите, ние ще създадем по този начин, че да бъдат възобновени тези благоприятни условия за достъп до планината " . От тогава до момента е тайнственост по какъв начин тъкмо общината счита да реализира обновяването на лифтовете, в случай че няма подпомагане на притежателите. Завесата е почнала да се повдига точно на срещата, извършена в четвъртък по здрач.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР