Столична община се готви да увеличи със задна дата парите,

...
Столична община се готви да увеличи със задна дата парите,
Коментари Харесай

София ще плати 5 млн. лв. на частен превозвач със задна дата

Столична община се готви да усили със задна дата парите, които заплаща на частния транспортьор " МТК Гроуп " за обслужването на така наречен крайградски линии на софийския публичен превоз. Предвидената сума за доплащане по контракта е над 4, 95 млн. лева Това се вижда от отчет, импортиран във финансовата комисия на Столичния общински съвет взаимно от представители както на ръководещото болшинство ГЕРБ-СДС-ВМРО - Прошко Прошков, Радослав Влахов и Карлос Контрера, по този начин и от представители на Българска социалистическа партия - Иван Таков и Альоша Даков. Ако доплащането бъде признато от СОС, " МТК гроуп " ще спре да е компанията, която вози на най-ниската цена от всички превозвачи в София - 3 лева./км., поради което преди 4 година ръководещите в София оповестиха, че подписват контракт с нея.

Като съображение за внасянето на предлагането за доплащане към " МТК гроуп " се показват клаузите за индексация в договора сред Столична община и компанията, както и правосъдните каузи, които компанията е почнала на това съображение. В подписаното през 2016 година съглашение индексация на цената се планува, в случай че инфлацията надвиши 5% от датата на подписването, а също и при смяна на цената на гориво-смазочните материали с повече от 20%. Във всеки един от тези случаи страните се задължават да проведат договаряния за уточняване с какъв брой би трябвало да се промени цената за километър пробег. При ГСМ се планува нарастването да е 5% от покачването на цената им. При непостигане на съглашение договорът планува цената на пробега да се вдигне с 1/2 от насъбраната инфлация или с 2,5% от цената на ГСМ. При настъпването на което и да е от изискванията всяка от страните има право да направи на другата страна стимулирано документално предложение за началото на договаряния, който би трябвало да завършат до 30 дни след започването.

В СОС е образувана работна група от общински съветници за да направи инспекция на събитията към контракта с " МТК Гроуп ". От импортираните от нея материали се схваща, че от сключването му преди 4 година до момента е имало учредения за искане на индексация от страна на компанията. От обясненията обаче не излиза наяве дали администрацията е изпълнила отговорностите си да взе участие добросъвестно в договаряния. Комисията прави на първо място заключения по какъв начин тъкмо се ползват двете хипотези за увеличение на цената на километър пробег и каква е правосъдната процедура при сходни контракти с присъединяване на Столична община. Но не прецизира дали ръководещите в София са нарушили контракта с " МТК Гроуп ", като по този метод са дали учредения на компанията да заведе дело. 

В последна сметка работната група стига до извода, че София е застрашена от заплахата да бъде наказана за още по-сериозна сума от " МТК Гроуп ". Затова общинарите оферират да се одобри извънсъдебно съглашение, с което данъкоплатците в София да платят на компанията в допълнение близо 5 млн., против което притежателите й да се откажат от лихвите, които вероятно могат да им се присъдят. Те са изчислени на стойност съвсем 1 млн. лева

Неправителствената организация " Спаси София ", която сигнализира за идната точка в дневния ред на СОС, пресметна, че след индексацията " МТК Гроуп " към този момент ще вози против 3,27 лева на километър. " Цената за пробега на МТК ще бъде увеличена със задна дата и по този начин ще му плащаме повече, в сравнение с " Столичен автотранспорт ", макар че общинският транспортьор обслужва по-натоварени линии, с по-големи рейсове и по-високи разноски ", се споделя в мнение на " Спаси София ". " МТК Гроуп " вози по линии №12, 18, 20, 21/22, 23, 24/24А, 25, 26, 28, 29,  31, 81, 86, 117,118 и 119. Към момента на сключването на контракта транспортната задача е близо 5,6 милиона километра. През есента СОС одобри предложение на упоменатия общински консултант Карлос Контрера предоставеният пробег на " МТК Гроуп " да се усили с удължение на маршрута по линии 21/22. Мотивът бе точно, че този транспортьор вози на по-ниска цена от всички останали.   

Според " Спаси София "  всички проблеми за столичани идват поради " неизгодния контракт ", който Столична община  подписа с " МТК Гроуп ". " Той я оставя с вързани ръце, застрашена от правосъдни каузи, лихви и неустойки. Общината ще заплаща все по-висока цена и отсега нататък, само че и със задна дата ще доплати 5 млн. лева за към този момент осъществения пробег. Увеличението със задна дата демонстрира, че Фандъкова, ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация най-безогледно лъгаха жителите, че договорът е преференциален и на цени, на които вози общинският оператор. Точно по тази причина от " Спаси София ", още преди 4 години бяхме изрично срещу тази договорка и предупреждавахме, че обществените средства ще отидат напразно, в нечии джобове. Това към този момент е неоспорим факт! Тази концесия е характерен образец за източване на парите на софиянци. И всеки отчет за наливането на още пари в МТК има едно и също настоящо лице - Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, който е предложил както първичния контракт за концесия, по този начин и настоящето оскъпяване. И всякога новите милиони са показани като единствена и доста преференциална за общината опция ".

Карлос Контрера отговори във " Facebook ", че мнението " Спаси София " е " разпространяване на полуистини, изкривяване на обстоятелства и тиражиране на спекулации ".  " Експертите " от " Спаси София " ловко мълчат, че съглашението е за индексация /във всеки естествен дълготраен контракт такива клаузи има/. Пропускат и това, че индексацията е на минимума, операторът се отхвърля от всички лихви, неустойки, разходи и искания за този интервал. Четвърто - " специалистите "  мълчат за обстоятелството, че по този контракт общината е задължила частния оператор да вози единствено с газови рейсове Евро 6, нещо, с което не можем да се похвалим в други елементи на столицата ", дава отговор Контрера.

Преди към година обаче от опозиционната коалиция " Демократична България " сподели фотоси, от които стана ясно, че част от автобусите, с които " МТК Гроуп " обслужва  линиите, са създадени през 2007 година и не дават отговор на условията на контракта с общината транспортните средства да са нови. Така „ МТК Гроуп “ спестявала разноски за лизинг, какъвто заплаща за новите рейсове, защото старите са към този момент изплатени. От " Демократична България " разясниха, че по този метод се източва бюджета на общината и оповестиха, че са препратили сигнала си до прокуратурата. Впоследствие кметът Йорданка Фандъкова призна, че „ в действителност има нарушавания, в действителност си разрешава компанията, само че глобите се постановат и до момента има доста такива “. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР