Столична община се е вторачила само в парковете, които са

...
Столична община се е вторачила само в парковете, които са
Коментари Харесай

Янита Тарабанова: Столична община се е вторачила само в парковете върху частни територии

„ Столична община се е вторачила единствено в парковете, които са върху частни територии. За мен това значи, че те не желаят да изградят парка, а задачата е да бъдат заграбени нашите парцели “. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ Янита Тарабанова от Инициативния комитет на протестиращите в кв. „ Горубляне “.
Жители на квартала излязоха на поредност митинги против построяването на бъдещия Източен парк, който би трябвало да бъде построен върху частни парцели вместо върху общински. Около 500 семейства са наранени от плана, който планува зелени площи върху 1250 декара - настояват протестиращите.

„ Имаме разговор с общината, от близо 2 години беседваме с госпожа Фандъкова. За страдание обаче, темповете, с които се вземат решение нашите проблеми, са извънредно мудни и доста частични. Нашите проблеми са две съществени групи – едните са свързани с парцелите ни, а другите са с инфраструктурата, канализация и въобще публични пространства в квартала. В „ Горубляне “ няма паркове, няма публични пространства и непрекъснато се вършат опити за продажбата на дребното такива “, разяснява Тарабанова.

Според нея задачата е земята им да се заграби: „ Територията се планува за парк и след известно време /5-6-10 години/ тази територия се отрежда за нещо друго. Другият вид е това, което вършат сега със зоната за небостъргачи зад Българска академия на науките. Там няма никакво озеленяване планувано, по закон. Всичко се планува според плана. За тези небостъргачи би трябвало надлежно да създадат някакъв парк “.

Искаме да се построи воден парк „ Искър “, за който инвестицията е от няколко стотин хиляди лв., безапелационна е Тарабанова и изясни: „ На процедура би трябвало единствено една алея да се направи, която да се освети и да се сложат пейки. А не да се прави воден парк „ Изток “, който е безусловно неосъществим за създаване. Парите, които са нужни единствено за компенсации, колкото и ниска цена да дефинира Столична община за тези земи, те нямат тези пари “.

В регион „ Младост “ общинските терени са към 350 – 375 дка, уточни Тарабанова.

„ Ако Следствен отдел към окръжна прокуратура позволи този проблем в границите на 6 месеца, ние сме съгласни паркът да бъде предназначен за зона, която е за публично обслужващи действия и озеленяване в градски регион, т.е. в тази зона се позволява да съществуват частни терени, позволено е застрояване, само че това е най-ниското допустимо застрояване по закон. 70% от терена ще остане зелен, само че частен “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР