Столична община отказва да оповести колко плаща на адвокатската кантора,

...
Столична община отказва да оповести колко плаща на адвокатската кантора,
Коментари Харесай

София крие колко плаща за адвокати по делото за мръсния въздух

Столична община отхвърля да оповести какъв брой заплаща на адвокатската адвокатска фирма, която брани администрацията от жителите по делото за качеството на въздуха в София. Чиновниците в столицата не желаят да дадат и информация по какъв механизъм са избрали юристите, които се явяват на съвещанията, и какви са договореностите с тях. Въпреки че харчи парите на столичани и макар че въпросите по отношение на делото за въздуха в София са заложени към нея, кметът Йорданка Фандъкова обръща гледната точка и се базира на Закона на адвокатурата. Той поставял " под протекция връзките сред клиент и юрист, заради което свързаната с тях информация е поверителна, а юристът е задължен да пази адвокатската загадка без ограничаване във времето ". " На това съображение и договорът, подписан сред аддоката и Столична община, съдържа уговорка за конфиденциалност, според която страните се задължават да съблюдават избран режим на дискретност, в това число по отношение на неговото наличие и осъществяване ", се споделя в писмени отговори по отношение на делото, качени на уеб страницата на общината.

Темата е повдигната от самостоятелния общински консултант и представител на гражданската организация " Спаси София " Борис Бонев. В питането си към Фандъкова той желае да получи отговор  с каква процедура е определена адвокатската фирма, която съставлява кметството против жителите и неправителствените организации.  Общинският консултант желае да види и копие от контракта и възможните анекси и спомагателни съглашения. Интерес съставлява и дали Столична община е давала специфични указания и инструкции на адвокатската фирма по отношение на делото. Въпросите на Бонев са заложени още през февруари т.г., само че влязоха в дневния ред на Столичния общински съвет едвам на 10 септември.

" Исканата информация... съставляват информация, даването на която на този стадий би затруднило обезпеченото от Конституцията право на отбрана ", написа Фандъкова, без да обяснява по какъв начин правото на отбрана ще бъде нарушена, в случай че от " Московска " 33 разкрият какви пари са платили или са дали обещание да платят на юристите. Или в случай че заяви дали е избрала адвокатската фирма с процедура по Закона за публичните поръчки или по различен метод. От писмените отговори излиза наяве, че към датата на поднасяне на отговорите в съда са извършени 27 закрити и 8 открити съвещания. В описания интервал юристите били изготвили " повече от 6 мнения ", отговор на исковата молба в размер от 56 страници, и били дали 3 класьора с доказателства.

Както " Сега " неведнъж писа,  през 2017 година гражданската организация " Група за чист въздух " заведе иск против администрацията на кмета Йорданка Фандъкова с претекст, че сред 2015 година и датата на завеждането на делото Столична община не е направила нужното да предотврати замърсяването на атмосферата с фини прахови частици, както и да осведоми жителите за степента на казуса. След серия от закрити съвещания и отлагания през лятото на м.г. съдът задължи общината да мие машинно улиците най-малко два пъти в месеца сред май и септември и веднъж - сред октомври и април. На служителите бе указано също по този начин да осведомят столичани за равнищата на ФПЧ10, на приземния озон, на азотен диоксид и на серен диоксид посредством таблата на спирките от градския превоз. Съдът даде и период на Фандъкова да представи проект за създаване на велоалеи в столицата, в това число от крайните квартали към центъра. На идващото съвещание обаче от " Московска " 33 разясниха, че няма техническа опция желаната информация да се дава посредством електронните табла. В отговор арбитър Албена Ботева разпореди това да се случва във " Facebook " и на общинската интернет страница. Всички незабавни привременни ограничения бяха наложени поради упованията, че делото против Столична община за мръсния въздух ще се проточи и няма да приключи скоро. 

На последното към този момент съвещание през юни към досегашните ищци - " Група за чист въздух ", в която влизат " Сдружение за Земята-Достъп до правораздаване ", фондация " Спаси България ",   " Асоциация Диабет Тип 2 ", " Център за самостоятелен живот " и няколко юристи и жители, се причислиха още частни лица, които претендират за обезщетение. Новоприсъединилите се обаче се оказаха нередовно призовани, което принуди съдията да отсрочи делото за ноември.

На същото съвещание се разбра и че съдът среща проблеми с намирането на задоволителен брой движимости лица, които са готови да извършат комплексната експертиза дали Столична община е предприемала съответни ограничения в битката с мръсния въздух, поискана на едно от предишните съвещания. Така в интервала до ноември ще се реши дали експертизата може да бъде направена от двама, а не от трима експерти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР