Столична община оправда забавянето на пореден ключов инфраструктурен проект в

...
Столична община оправда забавянето на пореден ключов инфраструктурен проект в
Коментари Харесай

Дъжд и "Топлофикация" бавят пореден ключов ремонт в София

Столична община оправда забавянето на следващ основен инфраструктурен план в София с неподходящите климатични условия, като към тях в тази ситуация се прибавят и дейности на общинското сдружение " Топлофикация-София ". Заради летните дъждове крайният период за приключването на ремонта на към 1 км. сектор от бул. " Тодор Каблешков " - от бул. " България " до ул. " Луи Айер ", се отсрочва за следващата година, макар че по контракт това трябваше да се случи през октомври. На изпълнителя " Трейс Груп Холд " се признават за неработни 80 дни, които се прибавят към в началото заложените 138 календарни дни за приключването на ремонта. Това заяви зам.кметът по публичното строителство инж. Ангел Джоргов. На компанията няма да се постановат плануваните в контракта неустойки за закъснение, които са в размер на 1% от цената на реконструкцията - над 9 млн. лева без Данък добавена стойност. Строителните работи ще се извършват до ноември, след което обектът ще бъде зазимен и открит още веднъж през идващия строителен сезон.

" Буквално ден по ден водим статистика за аргументите, заради които е било невероятно да се работи. През юни и юли са установени повече от 20 дъждовни дни, всичко е разказано. Отделно строителят трябваше да се съобрази и с няколко плана за топлопроводи и газопроводи по линия на частни вложители на здания в региони, както и с премахването на недействащ топлофикационен колектор. Изграден е 88 метра нов топлопровод, който е за сметка на частен вложител. Заложени са и още няколко топлопроводи към частни планове, които също няма да са за сметка на Столична община. Всичко това води до закъснение, да го назовем, в границите на 80 дни. Това закъснение не е по виновност на изпълнителя. Смятам, че това е верният метод. Въпреки забавянето и неудобството за хората, които употребяват този бул., координираните действия ще ни разрешат след приключване на строителството да не се постанова ремонт на строителството години наред ", разяснява Джоргов. На въпрос за какво Столична община не е планувала по-рано присъединението на новите частни кооперации към мрежата на " Топлофикация ", откакто изпълнителят на ремонта на " Тодор Каблешков " е определен още през 2018 година, Джоргов отговори, че вложителят е решил на по-късен стадий да включи постройката към столичното парно.  

На 23 октомври ще бъде отворено за придвижването по булеварда до кръстовището с ул. “Боянски водопад ” в " Манастирски ливади ”-изток, разясни още Джоргов.  “След това, за към две седмици, ще бъде затворено кръстовището на булеварда с улица “Костенски водопад ”. Ще бъдат довършени тротоари, бордюри по булеварда от ул. “Костенски водопад ” до ул. “Деян Белишки ”, малко преди кръстовището с ул. “Луи Айер ”, сподели още той.

“Към средата на месец ноември ние ще сме подготвени до кръстовището с ул. “Лиу Айер ”. Самото кръстовище ще го работим през идващия строителен сезон, както и рехабилитацията по северното платно, където ни следва да поставим нов износващ слой и нови тротоари. Тъй като влизаме в зимния сезон, ще оставим тези типове работа за през пролетта ”, посочи Джоргов 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР