Столична община обмисля план и нови мерки за реакция при

...
Столична община обмисля план и нови мерки за реакция при
Коментари Харесай

Столична община с план за реакция при евентуален атентат



Столична община обмисля проект и нови ограничения за реакция при възможен атентат.

Кои са най-уязвимите места в столицата и по какъв начин ще реагират управляващите? Взрив, всеобща пукотевица, нахлуване над пешеходци. Това са единствено дребна част от евентуалните закани, против които се изправя Столичната община.

Планът включва три равнища на опасност и четири степени на реакция. "Код алено " е най-високата степен. В цялата страна хората ще бъдат подготвени по какъв начин да реагират в разнообразни обстановки. Целта - всеки да си отговори на въпроса какво да вършим при терористичен атентат.

Един от най-важните препоръки на Столичната община е обвързван с метрото. Ако е имало гърмеж, не бързайте да влизате, тъй като към момента може да има контактно напрежение по релсите.

Ако сте в тунел, съветът е да запушите устата и носа си, да легнете на пода и да следвате препоръките на машинистите.

Авторите на проекта предлагат при конфликт с терорист никога да не го гледате в очите.

Другият съвет на общината е да следите деликатно по какъв начин са облечени хората към вас и какво е държанието им. Според описанието, което се дава, атентаторът е доста концентриран и с компактно стиснати устни.

„ При контакт с терорист хората не би трябвало да бъдат нападателни към него, да не бъдат предизвикателни, да следват негови указания, в случай че са заложници. Ако видят подозрително лице, което съгласно тях е терорист, по най-бързия метод би трябвало да алармират способените органи”, уточни Кристина Лазарова от дирекция „ Сигурност” към Столична община, предава БТВ.

„ Ако оръжието му се окаже покрай нас, е хубаво да не го взимаме, да не го пипаме, защото в случай че структурите, които са тръгнали да обезвреждат терориста, са в близост, може да пострадаме ние вместо него”, добави тя.

Според специалистите по антитероризъм методите на атентаторите стават все по-усъвършенствани, а единственият отговор е бдителността.

„ Това е нова нужда, която би трябвало да опълчи на коварството на тероризма многолико човешко наличие с всички мобилизирани сетива – очи, уши, мисъл. Трябва да мислим със личните си глави, тъй като без това няма обезпечено оцеляване”, разяснява специалистът по антитероризъм Христо Смоленов.

Дали този антитерористичен проект ще влезе в действие, ще стане ясно на 22 февруари, когато ще бъде гласуван в Столичната община.

Всеки град в страната, би трябвало да одобри сходна тактика.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР