Столична община не е успяла да събере почти 450 милиона

...
Столична община не е успяла да събере почти 450 милиона
Коментари Харесай

Столична община не е събрала 450 млн. лв. от данъци и такси

Столична община не е съумяла да събере съвсем 450 милиона лв. от налози и такси към края на 2021 година, заяви общинският консултант от “Демократична България ” Бойко Димитров.

Към 31 декември 2021 година Столична община има вземания за 449 672 110.82 лева, като година по-рано те са били с към 50 милиона лв. по-малко. Също по този начин към 50 милиона лв. са с изтекла отминалост. Вземанията с изтичаща отминалост са за 45 милиона лв..

“Това се един големи суми, и в случай че някаква част от тях бъде събрана, ще има задоволително средства за поддръжка на тротоари, ремонт и създаване на детски и спортни площадки и на квартални улици ”, разяснява Димитров.

Фирми дължат на общината 171 милиона лв. за такса битови боклуци. Сумата е повишена с 16 млн. лева единствено за една година.

“Проблемът с незадоволителната събираемост е тематика, която повдигам от повече от 4 години. Ще продължа да изисквам информация за тези вземания в границите на сегашния мандат ”, прибавя той.

Ежегодно общината събира към 75% от налозите, а към 10%, или към 40 милиона лв., всяка година се губят заради изтекла отминалост.

Бойко Димитров счита да предложи ограничения, с цел да не бъдат ощетявани съзнателните данъкоплатци, които по негова оценка са над 90% от софиянци.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР