Столична община намали глутниците с близо 70% в последните години

...
Столична община намали глутниците с близо 70% в последните години
Коментари Харесай

„Спасителите“, управляващи София, връщат бездомните кучета в кварталите

Столична община понижи глутниците с близо 70% в последните години
Общинарката от ППДБСС Марта Георгиева упорства бездомните кучета от приютите да бъдат пуснати по софийските улици, с цел да зареди доближени Неправителствени организации организации с близо 3 милиона лв., които сега се отпускат на общинското сдружение „ Екоравновесие “. Това сподели инспекция на „ Трибюн “.

Не е по никакъв начин инцидентно, че обществените мрежи бяха наводнени от смущаващи фрагменти от ветеринарна клиника в столицата, а общинският консултант от ръководещите Столична община Марта Георгиева още веднъж се оказа единствен участник в репортажите по тематиката. В последните 10 година станалата известна като „ близката до Радан Кънев “ общинарка има една-единствена тематика: упорства бездомните кучета да живеят свободно в кварталите на София вместо да бъдат настанявани в приюти, а бюджетът на „ Екоравновесие “ да бъде пренасочен към НПО-сектора.

Години наред Столична община полагаше големи старания, с цел да се оправи с казуса с бездомните кучета по софийските улици. Нападнати от изгладнели и побеснели глутници кучета столичани бяха съществена тематика в новинарските излъчвания единствено до преди няколко години.

Преброяването на безстопанствените животни на територията на общината се прави от време на време през няколко години, като последните данни показват общ спад с близо 70% от 2007 година насам. „ За 12 години бездомните кучета в София са намалели от 11 000 на 3600 “, споделя Явор Гечев от фондацията за отбрана на животните „ Четири лапи “ в свое изявление през 2019 година По думите му, Столична община работи добре в тази посока.

Справянето с популацията на бездомните кучета в София се дължи главно на активността на „ Екоравновесие “, работещо напълно по плануваните в Закона за отбрана на животните правила. Те включват кастрация, имунизация, обезпаразитяване, маркиране и връщане на бездомните кучета назад по местата, от които за хванати. Прави се изключение за нападателни и заболели кучета, както и кучета от регионите на учебни заведения и други публични здания. В Оперативна програма „ Екоравновесие “ постъпват сигнали от жители по разнообразни канал – през електронната система за подаване на сигнали, по телефон, по е-поща, през контактния център на Столична община, на хартия и през фейсбук-страницата на предприятието. Интересно по какъв начин Неправителствени организации с „ няколко индивида на терен “ може да замести общинското сдружение, за което упорства Марта Георгиева?

Проверка на обстоятелствата демонстрира, че фрагментите на кучетата от клиниката във Връбница, които в последните дни възмутиха онлайн потребителите, са снимани от самата Георгиева и депутатите от „ Промяната “ Стоян Михалев и Мирослава Петрова.  Те са нахлули в клиниката, влизайки в битка с личния състав, който им обяснил, че достъпът до възстановяващите се кастрирани животни е стеснен. Била е извикана и полиция.

Коя е Марта Георгиева?

През юли 2015 година вестник „ 24 часа “ излиза със заглавие 

„ Приятелката на Радан Кънев, както назовават реформаторката Марта Георгиева, зададе въпрос през днешния ден на съвещание на Столичния общински съвет за какво всички бездомни кучета в София не се връщат назад на улицата след като бъдат кастрирани, оповестява " България през днешния ден ". В специфичен въпрос на сесията председателката на екокомисията в ДСБ попитала " какво постанова задържането на половината от бездомните кучета в общински приюти… “, се споделя в публикацията.

Още през 2017 година Марта Георгиева признава в свое изявление за Офнюз, че задачата й е закриване на “Екоравновесие “. В тази тенденция е и предлагането й за създаване на “кучешки колиби ” в кварталите на София. Ето какво споделя тя: “Аз съм уверена и работя общинското дружество „ Екоравновесие “ да бъде закрито. То дава към 100 000 лева на месец единствено за заплати ( шеф, зам. шеф и т.н.). Ако приютите се стопанисват от неправителствени организации (НПО) за отбрана на животните в обществено частно партньорство с общините, ще има единствено няколко служащия и парите ще отиват по предопределение за кучетата. Последните ще бъдат доста по-малко - единствено нуждаещите се от грижа и неспособни да живеят независимо. Общините нямат работа да вършат приюти, защото с приютите, както споделих нагоре, не се понижава популацията. Те имат задачата да изпълнят отговорностите си по контрола на домашните кучета и новия приток. ”

Означава ли активирането на Марта Георгиева, че “спасителите ” на София са твърдо решени да затворят приютите и да пуснат хиляди бездомни кучетата из улиците на София?! Питаме се какво направи самата тя като общинар в последните 10 години, с изключение на да нахлува в общински предприятия и да ругае в народен ефир кмета? Като общински консултант Георгиева има надалеч повече благоприятни условия да оказва помощ на животните, още повече, че сега съставлява ръководещите столицата. А кмет на София към този момент е Васил Терзиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР