Столична община може да се откаже от реализирането през тази

...
Столична община може да се откаже от реализирането през тази
Коментари Харесай

Заради протести София забавя пускането на още пешеходни зони

Столична община може да се откаже от реализирането през тази година на самодейността " Зелени улици ", която планува затварянето на три улици в центъра на София за коли от петък до неделя през лятото и превръщането им в пешеходни зони. При всички положения планът няма да се състои в 10 следващи уикенда, каквито бяха първичните проекти на градската администрация, откакто Столичният общински съвет отсрочи приемането на отчета най-малко до идната сесия на 23 юли. Преди това концепцията бе " Зелени улици " да започва на 17 юли и да се организира без спиране до началото на септември. От думи на един от вносителите на предложението- шефът на групата на ГЕРБ в СОС  Малина Едрева, стана ясно, че повода ръководещите да се разколебаят за " Зелени улици " е несъгласието с самодейността на част от хората, които живеят в центъра на столицата. " Предварително проучване на кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков след хората, които живеят и работят на територията му, показваше, че 80 на 100 поддържат концепцията за повече пешеходни пространства, а близо 20 на 100 не я утвърждават.  Обаче сега, в който обществено обявихме старта на " Зелени улици ", се оказа, че даже подкрепящи съгласно анкетата на процедура се опълчват с претекст, че не са съгласни да се вършат опити на техен тил. Затова ние казахме, че няма да вършим нищо, което не е с присъединяване и единодушието на хората. За да бъде сполучлив планът, той би трябвало да има необятна поддръжка ", разясни Едрева.

Както " Сега " писа, главното неодобрение идва от хора от ул. " Ангел Кънчев ", която е една от плануваните за затваряне улици - в сектора от ул. " Гладстон " до площад " Гарибалди ". Останалите са ул. " Сан Стефано " и част от улица " Цар Иван Шишман ".  В платформата " Петиция.ком " даже има проведена подписка против прекъсването на автомобилното придвижване по " Ангел Кънчев ". Досега в нея са се подписали 31 индивида. " Нарушават се правата ни за свободно напредване и достъпване до жилищата ни, както и свободно прилагане на построените от нас гаражи за паркиране ", гласи един от претекстовете, с които живеещи на " Ангел Кънчев " приканват СОС да спре " Зелени улици ". Всъщност преди дни транспортната комисия в СОС гласоподава категорично решение хората с адресни регистрации по " Ангел Кънчев " да могат да паркират в гаражите и дворовете си във всеки от уикендите на " Зелени улици ".  

Малина Едрева заяви още, че през идната седмица вносителите ще проведат срещи с представители на трите улици, с цел да се опитат да ги убедят в полезността на самодейността. " След тези срещи ще обявим дефинитивно с какво стартираме. Може би " Зелени улици " няма да се осъществя в 10 уикенда, само че въпреки всичко ще се осъществя в пет. Не става дума за оттегляне от самодейността, а за това по какъв начин към нея да се включат колкото се може повече хора. От една страна част от тях недоволстват, когато има замърсяване или пренатоварване на зоните, а от друга тези хора могат да поддържат напъните в противоположната посока, стига да бъдат уверени в полезността на плана ", разяснява тя .     

Шефът на групата на ГЕРБ в СОС заяви още, че броене на Центъра за градска подвижност е посочило, че броят на домуващите коли в плануванаъа за затваряне зона значително съответствува с % на несъгласните със " Зелени улици " - 20 на 100, до момента в който в това време сред 70 и 80% от употребяващите изброените три улици са пешеходци. Ако Столична община се откаже от заявеното си желание да усилва пешеходните зони в града, изключително в центъра, това ще е в прорез с политиката на други европейски градове, които се смятат за водещи в областта на екологията и на положителната градска среда. Особено в условия на коронакриза редица столици като Лондон и Виена усилиха пешеходните и свободни от коли пространства в центъра, а Париж даде повече тротоарни площи на заведенията.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР