Столична община може да кандидатства за 218 милиона лева безвъзмездна

...
Столична община може да кандидатства за 218 милиона лева безвъзмездна
Коментари Харесай

София може да кандидатства за 218 милиона лева за нови елетробуси, трамваи и тролеи

Столична община може да кандидатства за 218 милиона лв. безплатна помощ от Европейския съюз, с цел да увеличи качеството на атмосферния въздух в София.

Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова и следва да бъде разисквано и гласувано на идната сесия на Столичния общински съвет.

Предложението на Фандъкова е София да получи 218 милиона лв. по Оперативна стратегия " Околна среда " за закупуването на нови електрически рейсове (електробуси), трамваи и тролейбуси.

Идеята на кмета се състои от 3 обособени плана.

Първият план е за закупуването на 25 нови трамвая. По плана към този момент има пусната социална поръчка с възложител " Столичен електротранспорт ".

Предметът на публичната поръчка включва пазаруване и доставка на 25 броя нови нископодови съчленени трамваи, отговарящи на стандарта за междурелсие от 1 009 милиметра. Освен това в поръчката е планувано и образование на служащи и чиновници за ръководство, поддръжка, диагностика и ремонт на транспортните средства. Предвидено е и в София да се достави диагностично съоръжение, както и на профилирани принадлежности.

Максималната планирана стойност на поръчката е в размер до 97 400 334,00 без Данък добавена стойност. Предвидено е новите трамваи да се движат по линиите № 4 и 18.

Вторият план е партньорство със " Столичен автотранспорт " и е за закупуването на 30 броя 6-7-метрови и 22 броя 8-9-метрови електрически рейсове и зарядни станции за тях. По това перо към момента няма пусната социална поръчка. Предвидената оптималната сума е в размер на 30,3 милиона лв.. Очаква се електробусите да бъдат пуснати по линии, които служат за " довеждане " на пасажери от метрото и трамвайната мрежа.

Третият план е за закупуване и доставка на 30 нови нископодови бързозарядни електрически рейсове и 30 нови нископодови съчленени тролейбуси. Предвидена е и реорганизация на токизправните станции. Проектът е взаимен със " Столичния електротранспорт ", като общата планувана стойност е в размер на 90 млн. лева

По третия план към този момент има пусната социална поръчка за 30-те нови тролейбуси, образование на чиновници, диагностика, съоръжение и профилирани принадлежности. Максималната планирана стойност на поръчката е 38 138 685 лв. без Данък добавена стойност. Следователно поръчката за закупуването на 30-те бързозарядни елетробуси би трябвало да възлезе почти на 50 милиона лв..

Предвидено е новите тролей да сменят старите такива по линии № 6, 7 и 11.

Със закупуването на новите транспортни средства се цели доста понижаване на фините прахови частици (ФПЧ 10) и равнищата на азотните оксиди в атмосферния въздух, аргументира поръчката Фандъкова. Трябва да се има поради обаче, че атмосферното замърсяване в резултат на пътния превоз е единствено дребна част от огромния проблем. Данни от Националната стратегия за възстановяване на качество на въздуха от 2016 година сочат, че превозът е виновен за до 7-8% от замърсяването на атмосферния въздух, като включително се включва и замърсяването от персоналните коли. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР