Столична община казва дали ще се плаща за Северната тангентаПравителството

...
Столична община казва дали ще се плаща за Северната тангентаПравителството
Коментари Харесай

Магистрали с нови имена

Столична община споделя дали ще се заплаща за Северната дъга

Правителството реши да „ сътвори ” нова автомагистрала. Такова ще е трасето от столицата към сръбската граница. Аутобанът ще включва Северната скоростна дъга и продължението на пътя от София към Калотина.

Все още не е ясно дали водачите ще би трябвало да си купуват електронна винетка или да заплащат тол такса след средата на другата година за прекосяване по тази права от софийския околовръстен път, откакто тя стане публично част от магистрално трасе.

В момента от пътната организация водят диалози със Столична община, с цел да се вземе „ решение, което не ощетява водачите на леки коли, ползващи тангентата за бърза връзка сред северозападните и югоизточните квартали на София ”, обясниха от ведомството. Те припомниха обстоятелството, че Северната скоростна дъга е свързващата пътна артерия за директния трафик от автомагистралите „ Хемус ”, „ Тракия ”, „ Струма ” и трасето към Калотина, което ще носи името „ Европа ”.
 02_01
От пътната организация прецизираха, че водачите ще би трябвало да се снабдят с електронни винетки или след въвеждане на тол системата да заплащат такса за прекосяване по всички автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас. Така водачите наложително би трябвало да имат документи при овакантяване на обитаемото място, както бе и до момента. Не се планува да се допълват пътищата с нови пътища, за които до момента не са плащани такси.

Вече се работи по доизграждането на новата автомагистрала „ Европа ”. Подписан е контракт за строителството на 14,5 км от граничния пункт до пътен възел „ Драгоман ”. Проектът планува и излаз към интермодалния терминал „ Драгоман ”. Предстои да бъде подписан и договора за още един сектор от бъдещата автомагистрала „ Европа ” сред Драгоман и Сливница.

Кабинетът реши в историята да остане и автомагистрала „ Люлин ”. Аутобанът сред София и Перник – „ Люлин ”, към този момент няма да е обособена автомагистрала, а ще е част от „ Струма ”, взеха решение от държавното управление. Причината е дребната дължина на правата на някогашната „ Люлин ” от 19,6 километра и фактът, че се явява естествено продължение на трасето на пътя към Гърция, обясниха от кабинета.

Дори да имаме е-стикер

Броим пари настрана за Дунав мост

За прекосяване по Дунав мост да продължава да се заплаща обособена такса, реши още държавното управление. Така водачите, които желаят да пътуват сред Русе и Гюргево, ще продължат да броят пари за потребление на оборудването, даже и да имат годна електронна винетка или да са платили дължимата тол такса след средата на август следващата година.

Останалите автомагистрали остават с плануваното трасе. Освен построената „ Тракия ” и строящите се „ Хемус ” и „ Струма ”, новият магистрален пръстен на страната включва приключената „ Марица ”, аутобан „ Европа ” и плануваното скоростно трасе сред Варна и Бургас, което се споделя „ Черно море ”.
Изменението в листата на републиканските пътища се прави заради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в употреба на нови пътни прави, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея, прецизират от кабинета.

За 10 дни

Продадоха 3247 електронни винетки

 02-10 За първите 10 дни от старта на уеб страницата www.bgtoll.bg са продадени 3247 електронни винетки, които влизат в действие от 1 януари 2019 година. Стойността на закупените досега е-стикери е 300 973 лв.. От тях най-вече – 3025 за 293 425 лева, са годишните електронни винетки за леки коли. Вече са продадени и 32 от новите уикенд винетки, както и 100 седмични, 36 месечни и 7 тримесечни електронни винетки за леки коли.

За тирове с обща механически позволена оптималната маса над 12 тона са продадени 31 електронни винетки, като най-вече са месечните – 20 на обща стойност 2760 лв.. Само 8 са закупените винетки за най-големите камиони и рейсове. Толкова са и продадените винетки за ремаркета на леки коли.

Най-много електронни винетки са продадени посредством уеб страницата www.bgtoll.bg – 1821 на обща стойност 167 931 лева
От 17 декември са конвертирани към електронни винетки 30 400 хартиени винетни стикера. На уеб страницата можете да ревизирате и дали хартиеният ви стикер е преобразуван вярно в действително време.

Компенсаторна такса

70 лв. санкция на място

 02-11 коли трафик Нарушителите, които карат без електронни винетки от 1 януари, за първи път ще могат да се възползват от по-евтината и лесна процедура да платят обезщетителна такса за това, че пътуват без такава, вместо да се постанова да заплащат доста по-солена санкция. 70 лв. на място или в период до две седмици по банков път ще би трябвало да платят водачите на леки коли, които са „ не запомнили ” да си закупят електронна винетка. Компенсаторната такса за тези, които карат транспортни средства над 3,5 тона, е 125 лв., а за камионите над 12 тона – 175 лв.. След влизане в действие на тол системата от 16-ти август следващата година обаче обезщетителната такса за тежкотоварните коли евентуално ще бъде обновена.

Агенция „ Пътна инфраструктура ” разгласи

Мантинели от най-голям клас са инсталирани на завоя край Своге
 Новата мантинела на съдбовния завоя край Своге може да издържи удар на 10-тонен камион или 13-тонен рейс. Снимка: АПИ Новата мантинела на съдбовния завоя край Своге може да издържи удар на 10-тонен камион или 13-тонен рейс. Снимка: АПИ
Правят измервания по искане на следствието

Мантинели от най-голям клас, каквито се поставят на автомагистралите из цяла Европа, са инсталирани в сектора на пътния случай с рейс край Своге. Това оповестиха от Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) във връзка “неверни, механически голословни и некомпетентни изказвания от представители на неправителствената организация Институт по пътна сигурност.

При монтажът на новата ограничаваща система за пътища H2W4 не са употребявани съставни елементи от предишно инсталирани ограничаващи системи, както твърди мним “експерт ”. Според него е конфигурирана система “JPL 2 ”, което изрично не дава отговор на истината. В сектора е инсталирана ограничаваща система с висока степен на задържане, наречена “EasyRail 3N ”, която е артикул на немската компания Volkmann&Rossback и има всички нужни документи за качество. Тя е тривълнова H2W4, способна да издържи удар на 10-тонен товарен автомобил или 13-тонен рейс при скорост 70 км/ч. Поставянето на новата ограничаваща система за пътища е изпълнено по план, а ограничаващата система има всички нужни документи, издадени въз основа на “краш проби ” и е необятно употребена както в България, по този начин и в редица европейски страни, прецизираха от АПИ. Според експертите от пътната организация предложената на това място “бетонна стена с височина 1,20 метра ” е отвън всякаква нормативна уредба, изискваща създаване на сходно оборудване (Пълният текст на мнението на АПИ четете в уеб страницата на “Труд ”).

Криминалисти, проверяващи автобусната злополука край Своге, при която починаха 20 души, направиха нови геодезични измервания в правата, включващи и съдбовния завой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР