Столична община издаде нестандартна детска книга, посветена на Георги Раковски.

...
Столична община издаде нестандартна детска книга, посветена на Георги Раковски.
Коментари Харесай

„Раковски супергерой“ – детската книга на Столична община разказва без клишета за една от най-важните личности в историята ни

Столична община издаде ексцентрична детска книга, отдадена на Георги Раковски.

Заместник-кметът Мирослав Боршош, илюстраторът Ясен Григоров, редакторът Зорница Христова и дребният воин Андрей Младенов показаха изданието в Детския център на Столична библиотека.

В 36 страници „ Раковски супергерой “ разкрива личността на един от най-големите български възрожденски герои, публицист, публицист, полиглот, идеолог на националноосвободителното придвижване. Книгата съдържа детайли на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове. Работата по нея стартира през 2021 година, когато със специфична стратегия Столична община означи 200 години от рождението на Г. С. Раковски. Изданието е самодейност на Столична община и напълно финансирано с общински средства. Екипът кани Марин Бодаков за създател, а той предлага истинската концепция за Раковски и неговата героична история да се споделя в разговор с 9-годишния Андрей Младенов. Зорница Христова довършва изданието като създател и редактор, откакто Марин Бодаков ненадейно умря.

„ Децата ни живеят в по-различен от нашия свят, новите форми на другарство, в които са потопени, е значимо да бъдат употребявани, с цел да доближава до тях информация и за българската история – леко, красиво, без подправен възторг, който толкоз доста се употребява в всекидневието ни с всевъзможни цели. “, сподели Мирослав Боршош.

„ Основа на тази книга е откровен разговор, в който няма щампи и клишетата, които да пречат на децата. Нашата история заслужава един откровен диалог, какъвто направиха Марин и Андрей. Благодаря на Ясен, който улови тъкмо тази форма на диалог, в който Раковски е основата, с който описваме другите му качества и какво значи да си супергерой. “, сподели Зорница Христова.

Илюстраторът Ясен Григоров описа, че е подходил към книгата като че ли и той взе участие в диалога на Андрей и Марин Бодаков. „ Вярвам, че тази книга щеше да хареса на Марин. Тя е в посоката, в която мозъците ни се доближаваха постоянно – игриво и шантаво, само че постоянно премерено и премислено. Харесва ми този негов метод и по какъв начин дружно с Андрей описват за един толкоз комплициран облик. Благодаря на Андрей, който е доста значим за тази книга – той е подбудител на мисълта на Марин, благодаря му и за умните отговори! “, сподели художникът и се обърна и към заместник-кмета с признателност за самодейността. „ Изключително съм признателен на Столична община и на Вашия екип! За мен е извънредно, че институция поддържа концепцията по сходен лек метод да се описват такива значими тематики. “.

Малкият Андрей описа по какъв начин по време на галерия, отдадена на Раковски, Марин Бодаков му е предложил да напишат дружно книга за героя. Започнали да си пишат имейли – Марин питал, Андрей отговарял.

„ За мен тази книга е значима, тъй като доста деца могат да научат за Раковски по елементарен метод. В книгата най-вече ми харесва началото – когато с Марин се питахме най-вече въпроси. Раковски е супергерой, тъй като е помагал на другите, оказал помощ е за освобождението ни. “, сподели Андрей в диалог със заместник-кмета. Той споделял за основаването на книгата със своите съученици. „ Тази книга, за разлика от учебниците по история, е направена по този начин, че в нея човек, който знае за Раковски, приказва за него. В учебника по история не се знае кой говори… Бих желал да има такива книги и за Левски и Иван Вазов… “, добави Андрей.

Научен редактор на „ Раковски супергерой “ е доцент доктор Катя Станева, документите, включени в книгата, са предоставени от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Изданието ще се популяризира гратис, ще бъде харизано на учебните заведения и библиотеките в София, екземпляри ще отпътуват и за български учебни заведения в чужбина.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР