Столична община иска нови минимални изисквания в предложението си за

...
Столична община иска нови минимални изисквания в предложението си за
Коментари Харесай

Увеличават контейнерите за разделно събиране в София

Столична община желае нови минимални условия в предлагането си за подписване на контракти с организации за оползотворяване на отпадъците (ООООп), оповестиха от столичната администрация. Ще се усили броят и обсега на контейнерите за разделно събиране на опаковки от семействата – пластмаса, стъкло, хартия и метал.

Това предложение обаче би трябвало да бъде утвърдено от СОС, в случай че бъде утвърдено ще има покана към всички организации с позволение от Закона за присъединяване в нова процедура за подписване на контракти. Новите контракти са наложителни, защото досегашните са с 5-годишна отминалост и изтичат за 22 региона през декември 2018 година, написа Столица.бг

Според условията на Европейски Съюз до 1 януари 2018 година общините трябваше да имат 41% рециклируемост на отпадъците., а за София този % 51. Сред критериите за оценка в новата процедура ще има спомагателен размер на съдове за семейства, а също и обезпечаване на съдове и чували за заведенията за публично хранене и комерсиалните обекти.

В предлагането си до СОС Столична община за първи път включва и разделно събиране на остарели дрежи и други непотребен текстил.

Масирани инспекции пък е направил Столичен инспекторат. Инспекторите са порверили търговски обекти за разделно събиране на боклуци. В центъра на София са тествани обекти в регион “Средец ”. От седемте търговски обекта на ул. “Г. С. Раковски ”, ул. “Ген. Й. Гурко ” и ул. “Съборна ”. Инспекторите са установили нарушавания във всички. Съставени са санкции с фиш на стойност 50.00 лева за разбъркване на боклуци от опаковки и тяхното изхвърляне в съдовете за битови боклуци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР