„Столична община и Община Виена от години имат добро сътрудничество

...
„Столична община и Община Виена от години имат добро сътрудничество
Коментари Харесай

Дончо Барбалов: Над 3 млрд. евро е здравният бюджет на Виена, 10 млн. лв. - на София

„ Столична община и Община Виена от години имат положително съдействие и преди дни дружно с мои сътрудници посетихме австрийската столица, с цел да проучим техния опит в ограниченията за отбягване на локдауни – един настоящ проблем, който изисква актуален и виновен метод, с цел да бъдат избегнати сериозните финансови и обществени последствия от такова затваряне “. Това заяви пред Zdrave.net зам.-кметът на София по опазване на здравето и обществени действия Дончо Барбалов.

„ Заедно с доцент Александър Оскар, изявеният водач в региона на опазването на здравето, доктор Георги Койчев – ръководител на Комисията по опазване на здравето и обществени действия в Столична община, и проф. Цветомир Димитров, изпълнителен шеф на Университетската Първа МБАЛ, разговаряхме с нашите сътрудници от Община Виена – господата Петр Ханер и Ричард Гаус, които управляват система за постоянно тестване с безвъзмездни PCR проби и ръководят логистично тази скица, която е в услуга на жителите на Виена. Финансирането е от федералния бюджет на страната “, описа заместник-кметът на столичния град.

По думите му тази система, създадена като механизъм за всеобщо тестване, е потвърдила преимуществата си, а в нея са били включени Австрийските пощи, огромни вериги аптеки и магазини.

„ Опитът до момента демонстрира, че дневно са били осъществявани сред 300 000 и 500 000 теста, тя е била прилагана в учебни заведения и детски градини със единодушието на родителите на децата, доста жители също са показали интерес. Така е отпаднала нуждата от локдаун “, разяснява Дончо Барбалов.

Градовете в България и Австрия са съпоставими по територия и брой население, само че доста разнообразни по мярка на финансиране, добави той.

За съпоставяне заместник-кметът цитира цифри, които дават визия за мащабите на таза разлика – годишният бюджет на Община Виена е 12 милиарда евро, а на Столична община – 1 милиарда евро, в които са включени и средства по европейски стратегии.

„ Над 3 милиарда евро е бюджетът на австрийската столица за опазване на здравето, а на София – 10 млн. лева за година “, сподели Дончо Барбалов.

Той посочи, че без значение от прогнозите за излизане от пандемията, столичните общински лечебни заведения не престават да имат цялостна подготвеност за банкет на пациенти, които се нуждаят от лекуване за Коронавирус.

„ Сега нашата цел е да осигурим опция за банкет и на всички, които се нуждаят от лекуване във връзка на други болести, разнообразни от Коронавирус. Не е загадка, че доста хора не търсеха помощ поради пандемичната конюнктура, закъсняха и в този момент е доста значимо те бързо да получат достъп до нужните им медицински услуги “, безапелационен бе Дончо Барбалов. По думите му сега значим приоритет за Столична община е и подобряването на връзката сред доболничната и болничната помощ в столичния град.

„ Предвиждаме да възстановим профилактичните акции за някои болести като рак на гърдата за избрани контингенти, да обновим и безплатните профилактични прегледи в общинските лечебни заведения “, сподели той.

По думите на Дончо Барбалов непрекъсната задача е обезпечаването на модерна инсталация, както и търсенето на подобаващи решения в региона на енергийната успеваемост.

„ Използвам случая да благодаря на шефовете на два диагностично-консултативни центъра – 12-ти и 22-ри, за това, че направиха нужните стъпки в тази посока и резултатът при тях към този момент се вижда. В Първа МБАЛ също се работи интензивно по този въпрос и имам вяра, че скоро и там ще стигнат до решение “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР