Столична община и Националната галерия представят изложбата Апостола и неговото

...
Столична община и Националната галерия представят изложбата Апостола и неговото
Коментари Харесай

Апостола на свободата през погледа на художниците

Столична община и Националната изложба показват изложбата „ Апостола и неговото време през погледа на българските художници ”, отдадена на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

Тя е подредена в Галерия навън в градина „ Кристал ” и ще бъде открита публично на 17 юли, понеделник, в 11.00 ч. Ще може да бъде прегледана до 25 юли.

Художниците обичат да рисуват Левски. До неговия облик те доближават посредством дребното непокътнати достоверни фотографии и посредством спомените и описанията на негови съвременници.

Панайот Хитов приказва за силата на погледа и сиво-сините очи на Апостола, Любен Каравелов го дефинира като " човек почтен, патриотичен и трудолюбив ". Никола Обретенов акцентира желязната му воля и неизменност, съчетани с огромната му невзискателност: " В обноските си към всекиго беше учтив, вежлив и общителен, не употребяваше никакви спиртни напитки, не пушеше, пиеше единствено чай... без работа в никакъв случай не стоеше, в никакъв случай не се хвалеше... не беше сладкодумен, само че когато се увлечеше да приказва по националните работи, беше толкоз сладкодумен, щото омайваше слушателите си... ".

Иван Вазов написа: " Странно! Тоя момък, който проповядваше рисковата мисъл за независимост, за битка, за гибел, който се излагаше всеки ден на рискове, тоя наследник на нощта, на пустинята, на премеждията, имаше радостен манталитет. "

Настоящата галерия е единствено част от креативните тълкования на някои от известните български художници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР