Столична община е сключила поредните два скъпи договора със собственото

...
Столична община е сключила поредните два скъпи договора със собственото
Коментари Харесай

Любима фирма на ГЕРБ ще чисти снега в пет района на София

Столична община е сключила следващите два скъпи контракта със личното си сдружение " Софекострой ", което до неотдавна се наричаше " Чистота Искър " и което е известно с финансови нарушавания и злоупотреби, проличава от регистъра с публичните поръчки. По първия договор кметството е упълномощило на " Софекострой " да прави зимното снегопочистване на общинските пътища в пет столични региона - " Овча купел ", " Банкя ", " Връбница ", " Нови Искър " и " Кремиковци ". Цената на тези действия не е оповестена, като от " Московска " 33 разясняват, че възнаграждението по контракта се прави на база единични цени. Срокът е 1 година. " След привършване на дейностите, предмет на контракта, възложителят ще разгласява обновена информация за цената на услугите ", се отбелязва в досието на процедурата. 

По втория контракт общината натоварва " Софекострой " да извършва мониторинг и следексплотационна поддръжка на затвореното хранилище за боклуци в кв. " Суходол ", за което на компанията ще бъдат платени съвсем 1,7 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът на контракта също е 1 година. " Софекострой " е получила заданието, без от общината да получат и прегледат други предложения, проличава от регистъра.  

Това са следващите възлагания, което екипът на кмета Йорданка Фандъкова прави на общинската конструкция, макар че над нея не престават да тегнат доста въпроси, на които ръководещите в София не считат за нужно да отговорят. Както " Сега " неведнъж писа, през 2019 година стана ясно, че предната " Софекострой ", която тогава се споделяше " Чистота Искър ", е пренасочила над 12 млн. лева (около 97% от дотацията си, получена за почистването на регионите " Красно село ", " Красна поляна " и " Люлин " )за наем на почистваща техника от частната компания " Грийн партнърс " АД. Като неин краен притежател след това бе огласен известният предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка. През зимата на 2020 година сдружения на Гайтански публично получиха контракти за чистотата в няколко региона на София.

След направените разкрития Фандъкова заяви, че поради скандалния и непрогледен метод, по който " Чистота Искър " се ръководи, тогавашният й шеф Юлиан Михайлов е заменен и че персонално тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. От анонса на Фандъкова минаха повече от 3 година, само че и до момента няма информация инспекцията да е довела до някакви последици. Впоследствие ГЕРБ назначиха за изпълнителен шеф на " Чистота Искър " Цветомир Жеков, който преди този момент бе кмет на столичния регион " Изгрев " от листата на партията. През октомври 2019 година обаче гласоподавателите в " Изгрев " го изгониха от поста, след което той бързо бе трансфериран в общинското сдружение.   

През зимата на 2021 година ръководещото болшинство в София - обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", преименуваха " Чистота Искър " на " Софекострой ". Впоследствие Столична община продължи да подписва многомилионни контракти с компанията, без да внася изясненост дали след това парите не се насочват към частни подизпълнители. През 2021 година от " Московска " 33 й разпоредиха поръчките за построяването на новите кафези за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветяване по ул. " Тодорини кукли " в регион " Подуяне ", ремонта на градинки, алеи и така нататък Преди това " Чистота Искър " бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във " Връбница ". През октомври 2021 година " Капитал " заяви, че от средата на 2020 година компанията е получила посредством така наречен инхаус възлагане 15 общински контракти на стойност за общо 12.8 млн. лева Тенденцията продължи и през тази година.

В същото време от доклада на сдружението за 2021 година стана ясно, че то е на загуба макар скъпите общински поръчки. Освен това " Софекострой " продължава да харчи милиони за " външни услуги " без да дава информация в какво се показват те. Загубата на компанията за 2021 година е 718 000 лева Тя е образувана при осъществени доходи от 15,237 хиляди лева и при разноски в размер на 15,946 хиляди лева В съпоставяне с предходната година постъпленията падат с 5,707 хиляди лева, или с 27,24%. Разходите също понижават, като за 2020 година те са в размер 20,763 хиляди лева или с 23,2% повече. От доклада на компанията излиза наяве, че в структурата на разноските след тези за персонал- 6,224 хиляди лева или 39,03%, идват тези за " външни услуги " - 6,155 хиляди лева или 38,60% от всички разноски. Документът обаче не дава обяснения по какъв начин перото за " външни услуги " е образувано. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР