Столична община е изготвила Регионално прединвестиционно проучване, което е необходимо

...
Столична община е изготвила Регионално прединвестиционно проучване, което е необходимо
Коментари Харесай

София гради ВиК мрежа за 1,3 млрд. лв.

Столична община е изготвила Регионално прединвестиционно изследване, което е належащо изискване за финансиране на планове за създаване на ВиК мрежа по Оперативна стратегия " Околна среда " 2014 - 2020. Това заяви на конференция в Столичната община заместник-кметът по строителство Ирина Савина.

С създаването на изследването е оценена съществуващата ВиК система, избрани са границите на агломерациите на територията на общината и са разпознати ограничения, целящи реализиране на сходство с директивите на Европейски Съюз в региона на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води, уточни Савина. По думите й са изготвени прединвестиционни изследвания за всички територии с дефинирани несъответствия и са създадени капиталови планове в идейна фаза за агломерациите над 10 000 поданици. Савина заяви, че през този програмен интервал - 2014-2020, възможни за финансиране по ОПОС са агломерации с население над 10 000 поданици. Консултантът, изготвял предпроектното изследване, е идентифицирал три такива агломерации - " София - град ", " Банкя и " Нови Искър ".

Савина заяви, че общата стойност на всички планове, които е належащо да бъдат осъществени, с цел да се реализира цялостно сходство с европейските наставления за ВиК мрежата е към 1,3 милиарда лв.. Изпълнението на тези планове ще бъде разграничено на два стадия. В стадий 1 ще се осъществят предпочитани планове на обща стойност над 350 млн. лева със средства от Оперативна програма

" Околна среда " 2014-2020. Проектите от стадий 2 ще се финансират през идващия програмен интервал с европейски средства и други източници на финансиране, осведоми заместник-кметът. По думите й в момента 100% от питейната вода на София се пречиства, а 76% от територията на общината е покрита с канализационна мрежа. Според анализите на специалистите с реализацията на обектите по ОПОС този % ще доближи 90%.

Ирина Савина сподели още, че в последните години размерът на направените вложения във ВиК инфраструктурата на Столична община е над 500 млн. лева. Те са вложени в реорганизация и доизграждане на ВиК мрежа в региони, където е издигната отчасти или напълно липсва. Средствата са от капиталовата стратегия на " Софийска вода " АД, от ОПОС 2007 - 2013, Програма ИСПА, ПУДООС и бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура. За интервала от 2009 година до момента са построени и реконструирани над 400 км ВиК мрежа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР