Столичен заместник-кмет ще бъде проверен за неправомерно харчене на 84,5

...
Столичен заместник-кмет ще бъде проверен за неправомерно харчене на 84,5
Коментари Харесай

МВР подхвана столичен зам.-кмет за сметта

Столичен заместник-кмет ще бъде тестван за непозволено харчене на 84,5 млн. лв.. Обект на следствието евентуално е Дончо Барбалов, заместител на кмета Йорданка Фандъкова, който дава отговор за финансите. Неговото име не се загатва категорично в известието за инспекцията на Икономическа полиция при Главната дирекция " Национална полиция ", само че той дава отговор за финансите на общината. Полицията се е самосезирала по медийни изявления, които са по сигнали на общинските съветници на Българска социалистическа партия. В тях се твърди, че Столичната община непозволено е изразходвала целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови боклуци, за други действия. Всяка година в сметките на общината постъпват суми от предишни години, така наречен " недобори ", които след това не се разходват за действия, свързани с почистването, както изисква Законът за локалните налози и такси. В него е записано, че приходите по това перо са целеви. Това е доказано и от публично мнение на Сметната палата в отговор на изпратено съответно питане по проблема, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

След изискани информации е изработен изводът, че 84,5 млн. лева от недобори през 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка на общината, а в обща. Точният размер на средствата може да се откри след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде формирано досъдебно произвеждане.

ДУМА напомня, че от години общинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков, който е и член на комисиите по околна среда и финанси, се бори против наложената процедура в общината пари от такса боклук да се изразходват за други действия. Той нееднократно сигнализира, че това опонира на закона, и упорства да разбере къде тъкмо отиват парите. Иван Таков изнесе данни, съгласно които за последните 11 години средствата за разчистване на София са се нараснали с над 80%, а от 2014 година до 2020 година приходите в план-сметките за непорочност надвишават разноските с над 197 млн. лв.. По тази причина няколко години подред Българска социалистическа партия предлага понижаване на такса боклук с 10 на 100 за столичани, което всякога се отхвърля от болшинството от ГЕРБ.

Междувременно от Столичната община излязоха с позиция, която отхвърля подозренията за непозволеното харчене на милионите. В нея се споделя, че всички доходи от такса битови боклуци, събирани от Столичната община за съответната година, се употребяват за дейностите непорочност, а недоборите още веднъж са насочвани към действия по екология и озеленяване. Столичната община е предоставила всички поискани данни и уточнения на бюджетните процедури за инспекцията. Предоставената информация включва и правосъдни решения за метода на консумиране на средства от такса битови боклуци за минали години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР