Столичани вече могат да се запознаят с Подробния устройствен план

...
Столичани вече могат да се запознаят с Подробния устройствен план
Коментари Харесай

Подробният план на Борисовата градина забранява сергии и реклами

Столичани към този момент могат да се срещнат с Подробния организационен проект (ПУП) на Борисовата градина. Той бе възложен от направление " Архитектура и градоустройство " на Столичната община на три районни администрации, на чиято територия е ситуиран парка - " Средец ", " Лозенец " и " Изгрев ".

След като жителите от трите региона се осведомят за наличието на проекта, евентуално през юни ще стартира публичното му разискване. Авторите на първия Подробен устройствен план на парка, отпред с член кор. проф. арх. Атанас Ковачев, ще се съобразят с някои от рекомендациите, направени от жители и публични организации.

В цялата Борисова градина се не разрешава разполагането на стрелбища, сергии, пазарски будки, хазартни игри, както и рекламни детайли и уреди. Чадъри, сенници и тенти се разрешават единствено в неутрални цветове – бежово, охра, бяло и зелено в тонове, сливащи се с околната паркова среда, разпорежда ПУП-а.

За ново строителство в очертанията на националния стадион " В. Левски " и стадион " Българска войска " се позволява единствено " рационализация посредством отчасти покриване на трибуните с леки преносими козирки ". Не се позволява построяването на нови или разширението на сегашните спортни стадиони, внасянето на нови архитектурни размери, както и смяна на параметрите на застрояване ".

След горещи полемики измежду създателите на ПУП-а, последният вид за бъдещето на стадион " Юнак " (зимната пързалка " Дружба " ) планува той да се ремонтира " като се възвърне истинския му образ ".

 Занемареният колодрум би трябвало да се ремонтира, планува проектът на парка.
© Юлия Лазарова

Занемареният колодрум би трябвало да се ремонтира, планува проектът на парка.

Затварянето преди две десетилетия на къпалня " Мария Луиза " се приема от създателите на ПУП-а като нездравословен за обществеността акт. Затова се планува този обект да бъде самостоятелен като независим и " с висока културна значителност, за който да се дефинира независима превантивна устройствена отбрана ".

На мястото на конната база и игрищата на " Спортна София " се възнамерява образуването на паркова комбинация. Двата обекта ще се реалокират на други места в парка. В зоната на автокъща " Капитолия " се планува построяването на под земята паркинг.

Край езерото " Ариана ", в частта му към Орлов мост, не се позволяват никакви преместваеми уреди, заради " отрицателното им влияние върху цялостния комплекс " е претекстът, залегнал в ПУП-а.

Гара " Пионер " се трансформира в състезателен център, където най-вероятно ще се реалокира базата на " Спортна София ". Телевизионната кула би трябвало да дава опция на столичани да гледат града и парка от високо, е записано в ПУП-а.

При метростанция " Стадион " Васил Левски " проектът планува прокопаването на пешеходен подлез под бул. " Драган Цанков " към строителния колеж.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР