Стокхолм. В следващите години ще продължи процеса на сближаване между

...
Стокхолм. В следващите години ще продължи процеса на сближаване между
Коментари Харесай

Бившият шведски премиер Карл Билд за Project Syndicate: Край на скандинавската доктрина за неутралитет

Стокхолм. В идващите години ще продължи процеса на доближаване сред Швеция и НАТО, въпреки пълноправното участие на скандинавската страна във военния блок на Запада да остава противоречив въпрос за обществото. Без да губи време, Скандинавия най-сетне би трябвало изцяло да преодолее доктрината за неутралитет от епохата на Студената война и да одобри една по-разумна и самодейна политика на защита, написа някогашният министър-председател на Швеция Карл Билд в авторска публикация за Project Synicate .

След дебаркирането си в пристанищата на Западна Швеция, военни конвои от разнообразни страни от НАТО извършиха улиците, което принуди полицията да популяризира предизвестия за проблеми с трафика. Военните са на път за Норвегия, където към 50 хиляди военнослужещи, водачи и моряци се събират за най-мащабните за последните години военни учения на НАТО. Тази интервенция под кодово име„ Единен тризъбец “ има една ясна цел: да показва способността на Алианса да отбрани Норвегия от външен агресор.
Не е нужно да се показва кой е този евентуален агресор. Очевидно, не става въпрос за Швеция или Финландия: бойци от двете страни също вземат участие в ученията. В годините на Студената война Финландия попадаше от време на време под руско въздействие, защото Кремъл се опитваше да разшири пространството си за маневри. Но Хелзинки постоянно е оставал на позиции за твърда отбрана на своята еднаквост – нордическа и западна.
През целия този интервал Швеция постоянно се е въздържала от участие в НАТО, което се обясняваше с нейния обичаен геополитически неутралитет, а също от съображения за взаимност с финландците. В същото време Дания и Норвегия, въпреки да се причислиха към Алианса, отхвърлиха да позволен разполагането на задгранични въоръжени сили на своя територия в спокойно време.
Но в последните години картината на сигурност в Северна Европа се промени. НАТО, действайки в отговор на съветската експанзия и ревизионизъм, разположи тактически елементи в Естония, Латвия и Литва, а също и авиационни ескадрили за защита на въздушното пространство на трите балтийски страни. Междувременно в Швеция и Финландия не престават да се усилват разноските за защита и да се водят полемики за опцията привилегированото партньорство в НАТО да бъде сменено с пълноправно участие.
Швеция към този момент доближи до разбирането, че нейната територия може напълно да се окаже в театъра на натовска интервенция, в случай че в Северна Европа стартира въоръжен спор. Това схващане все по-често се регистрира в политиката за национална сигурност и в тази за нейната отбранителна дарба. Вътрешнополитически елити в Стокхолм схващат, че всяка опасност за суверенитета на трите балтийски страни или Норвегия ще бъде също заплаха за сигурността на Швеция. Именно заради тази причина скандинавското кралство не просто взе участие в ученията „ Единен тризъбец “, само че и развива партньорство с Полша в региона на сигурността – за контрол в защитата в акваторията на Балтийско море.
Задълбочаването на партньорството на Швеция с НАТО контрастира с доктрината за неутралитет, към която Стокхолм се придържаше в годините на Студената война. Тогава стражите на тази изолираност щяха да вдигнат звук до небесата при всеки намек за съдействие с Алианса и Запада, и да го разгласят като акт на изменничество. Стратегията се състоеше в това Кремъл да бъде уверен, че сходно нещо в никакъв случай няма да се случи.
Разбира се, това постоянно е било просто фарс. Съюз на съветските социалистически републики имаше задоволително вербувани високопоставени сътрудници в шведското държавно управление, с цел да знае за тайните връзки на Стокхолм със Запада. В каквото и да убеждаваха шведския народ във връзка с неутралитета на страната, Москва знаеше, че това е неистина. Сега тази маска е свалена: приготвя се пълномащабна военна интеграция с НАТО.
Пълноценното участие в НАТО остава съгласно въпрос в Швеция. В предишното външната политика на скандинавската страна се колебаеше сред два разнообразни метода. От една страна, Швеция е активист-екстроверт, по-скоро напомняща на неправителствена организация, в сравнение с национална държава; въпреки това, тя организираше свръхреалистична политика на „ дълбока сигурност “, въпреки за нея да се говореше единствено шушукайки и при закрити порти. И до ден сегашен тази двойнственост пречи на провеждането на рационални диспути за политиката на сигурност.
Що се отнася до Финландия, то тя постоянно интензивно е употребила втория метод и съвсем в никакъв случай първия. И на фона на отсъствието на съществени вътрешни различия, за нея се оказа по-лесно да се приспособява към новата геополитическа действителност. Например, Финландия съобщи непосредствено, че преглежда присъединението към НАТО като значим вид за своята политика за национална сигурност. Именно на това шведските леви центристи не са подготвени.
Въпреки това, с помощта на ученията на „ Единен тризъбец “, шведите ще видят бригада, водена от Швеция (съставена от шведски и финландски единици), да се причислява към силите на НАТО, с цел да взе участие в огромното военно образование. Те ще видят доколко шведските, финландските и норвежките Военновъздушни сили към този момент са интегрирани. И най-после, те ще следят по какъв начин Финландия води военноморски маневри в Балтийско море.
През идващите години Швеция ще продължи доближаването си с НАТО. Съвместните учения ще доведат до по-задълбочена оперативна съгласуваност и основаване на общ възпиращ резултат за цяла Северна Европа и региона на Балтийско море.
Да, несъмнено, актуалната готовност не е породена от мощна опасност от страна на Русия. Но Москва модернизира армията си нападателно, което очевидно принуждава западните страни да усилят личния си защитителен капацитет в този район. Трябва да изпратим явен сигнал: на опортюнистичните актове на експанзия ще бъде даван отговор - в този момент и в бъдеще. Изграждайки вярната защита, можем да подсигуряваме мир и непоклатимост в района, което е належащо изискване за реализиране на по-конструктивни връзки с Русия в дълготраен проект.

Project Syndicate е вестникарски профсъюз, който разгласява и популяризира в издания в голям брой страни мнения и разбори за интернационалните връзки, стопанската система, финансите и световното развиване. В него влизат 458 издания от 154 страни. Общият им тираж е съвсем 70 милиона екземпляра. Сред създателите има 45 нобелови лауреати и 111 държавни глави.

Превод и редакция: Тереза Герова

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „ Фокус “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР