Стоенето вкъщи не спира епидемията, просто печели време. Необходими са

...
Стоенето вкъщи не спира епидемията, просто печели време. Необходими са
Коментари Харесай

СЗО призова за масови тестове за „короната”

Стоенето у дома не стопира епидемията, просто печели време. Необходими са всеобщи проби. Това разгласи Световната здравна организация, подкрепяйки косвено моделът за справяне с пандемията, оповестен от двама български анализатори.

Генералният й шеф Тедрос Гебрейесус сподели, че страните би трябвало да усилят тестването на пациентите и броя на работещите в опазването на здравето.

"Призоваването на хората да си стоят у дома и прекъсването на напредването на популацията е печелене на време и понижаване на натиска върху здравните системи. Сами по себе си обаче тези ограничения няма да спрат епидемията. Призоваваме всички страни да употребяват това време, с цел да нападат вируса ", изясни той.

Тази позиция на СЗО е директна поддръжка и на българския принос в преодоляването на пандемията. По-конкретно на възпитаниците на "Харвард " Асен Василев и Кирил Петков, предложили на държавното управление работещ проект за деяние, с който да се овладее по-бързо и по-ефективно обстановката с ковид у нас.

Идеята им е забавна, тъй като ще се знае какъв брой хора носят болестта, а и доста ефикасна, защото в близка вероятност набелязаните от тях ограничения ще дадат късмет на бизнеса по-бързо да стартира още веднъж работа на високи обороти. Схемата е елементарна и подкрепена от финансови планове. Василев и Петков оферират към 3 млн. души – в трудоспособна възраст, да бъдат подложени на наложителен бърз тест. За задачата да се употребяват към 12 хиляди изборни секции, където хората по дата на раждане да отидат да се ревизират за рисковата болест. Простият тест може да бъде провеждан както от лекари и медицински сестри, по този начин и от чиновници на БЧК, студенти по медицина, доброволци, за които е належащо да се обезпечат към 25 хиляди защитни маски. Един тест коствал към 5 лева, което значело, че цялата интервенция ще излезе към 35 млн. лева.- сума незначителна на фона на държавната стратегия за 4.5 милиарда лв.. „ Гласуването” с капка кръв ще лишава доста по-малко време, в сравнение с при избори.

След теста ще стане ясно същинското равнище на болестта, ще бъдат открити острите й гнезда, а въпреки това здравите хора ще тръгнат на работа, с цел да не страдат те и стопанската система.

Двамата анализатори не крият разочарованието си от пренебрежителната реакция на формалните управляващи. Според източник от държавното управление към този момент никой доктор не желае въобще да разисква сходен вид. Аргументът е, че нямало задоволително благонадежден бърз тест и щели да се похарчат пари и старания на халост.

Началникът на Националния действен щаб ген. Мутафчийски беше безапелационен: " Няма да допуснем всеобщото потребление на бързите проби, тъй като международната процедура демонстрира, че те имат ниска меродавност. В Испания да вземем за пример са похарчили половин милиард евро, само че се оказало че са правилни единствено в една трета от случаите ". След което добави: "Няма да разреша пазарене ".

Притеснения предизвиквал и всеобщият скрининг, който щял да провали всички подхванати ограничения до момента.

Ето в резюме и проекта на Асен Василев и Кирил Петков за деяние и предстоящите резултати:.

100% от българското население: тествани

100% от влизащите в страната: тествани на границата

Всички здрави: на работа със зелен пропуск

Всички инфектирани: без право да напущат домовете и с обезпечени хранителни доставки от обществените служби

Всички извършители: 14-дневна карантина в държавните центрове за карантина

Всички постъпващи в лечебни заведения: с авансово избран COVID-19 статус, с цел да предпазим лекарите

Болниците: непокътнати за сериозните случаи

Бизнесите: работещи със здрави чиновници и при прецизно, регулярно проследващо тестване

Двамата учени предизвестяват, че в най-хубавия случай над един милион (1,049,630) български служащи ще бъдат непосредствено наранени от рецесията като или ще изгубят своята работа, или няма да получават заплата ритмично, тъй като работят в браншове, мощно наранени от COVID-19.

Ако се употребява цялостният пакет ограничения, прилагани от Китай, Испания и Италия, броят на българските служащи, наранени от рецесията, ще се удвои и ще доближи съвсем 2 милиона (1,951,883). В случай, че сред един и два милиона служащи бъдат уволнени или спрат да получават заплати, икономическите последици ще са големи. Много по-големи обаче ще са следствията за публичния ред и здравето. По-голямата част от работещите имат спестявания единствено за 2-6 седмици и разчитат на ритмичното приемане на заплата, с цел да посрещнат настоящите си разноски като наем, храна, телефон, ток и вода. Особено тежко е ситуацията в ромските общности .

Ако над един милион жители спрат да получават приходи, никакви карантинни ограничения няма да могат да ги задържат вкъщи. Ще има внезапно повишаване на битовата престъпност и грабежите, нерегламентирана работа на черно, контрабанда и протести. Положението ще стане изключително тежко, в случай че всички бизнеси бъдат затворени и правото на придвижване се ограничи в границите на квартали и махали или изцяло. Има огромна възможност този срив в реда и законността да съвпадне с пика на епидемията и да сътвори обстановка, която силите на реда мъчно ще могат да овладеят.

В Китай налагането на цялостна карантина беше придружено с ежедневна доставка на храна до всеки дом и мощен надзор, упражняван от партийните и военните структури. Този метод е мъчно използван в България заради неналичието на задоволително материални запаси и разликата в общественополитическата организация.

Особено рискови са здравните медиатори , в случай че продължи досегашната политика, предизвестяват учените. В момента главният фокус на ограниченията, които множеството страни подхващат, е върху понижаване на пика и разреждане във времето на пациентите, имащи потребност от хоспитализация. Като цяло се обръща по-малко внимание на различен систематичен риск, а точно фактът, че всеки един пациент, който влезе в което и да е болнично заведение, може да е инфектиран с COVID-19. Например пациент със сърдечен арест, със счупена ръка или родилка може да е преносител на ковид. Постепенното заразяване на медицинските лица и изваждането им от системата в пика на рецесията съставлява един от най-големите опасности при сегашната рецесия (пример Италия).

Ако няма достоверна предварителна информация за COVID-19 статуса на пациента, всеки един пациент би трябвало да бъде третиран като евентуално инфектиран. Необходимо е колите за спешна помощ да се дезинфекцират след всеки курс. Всички протоколи за медицински триаж (разпределение) би трябвало да бъдат изменени, тъй че първо да се откри COVID-19 статусът на пациента и чак по-късно той или тя да бъдат позволени в чистата зона на болничното заведение. Този проблем е още по-остър при персоналните лекари, където пациенти с най разнородни недоволства могат да бъдат преносители на COVID-19 и където няма по какъв начин да се обезпечи опция за авансово тестване.

Много изострен евентуален проблем е допустимо да възникне и в онкологичните заведения, където даже един позволен случай на ковид може да има унищожителен резултат върху всички пациенти, означават двамата анализатори.

Единственият метод да се защищити болничната система от срив е посредством нападателно тестване за COVID-19 на всички пациенти преди те да бъдат признати в болничното заведение и посредством отделяне на чисти зони или чисти лечебни заведения, в които не се позволяват пациенти и личен състав, които не са тествани.

Василев и Петков разясняват и опцията държавното управление да емитира нов дълг. България има ниско равнище на външен дълг и на пръв взор увеличението му е вид. Но за жалост ниското равнище на външен дълг не подсигурява, че страната ще може да емитира дълг. В момента на дълговите пазари излизат по едно и също време всички страни: от Съединени американски щати и Германия до Камерун и Зимбабве. Основните купувачи – Китай и Саудитска Арабия, нямат свободен запас, с който да купуват (Китай поради COVID-19, Саудитска Арабия заради ниската цена на петрола). Освен че ще има ниско търсене, цената на дълга (лихвените проценти) ще се вдигнат доста и поради предстоящата висока инфлация. Тоест, България не може да разчита, че ще успее да пласира дълг и че дълговите пазари ще работят обикновено .

Повечето български банки са владеене на задгранични банкови институции, които към този момент са във финансов стрес. В създалата се обстановка те най- евентуално ще пазят главния си банков актив в Гърция, в Унгария или в Италия и няма да могат да подкрепят ликвидно българските си дъщерни сдружения. Тъй като България не е в еврозоната, българските банки няма да могат да разчитат и на директна ликвидност от ЕЦБ, което ще сложи спомагателен напън върху съществуващите запаси в Българска народна банка. Това, в композиция с предстоящата тежка обстановка с безработицата, ще направи издаването на дълг още по-трудно на към този момент уплашените пазари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР