Стоенето на стол като натоварване за нашия гръбнак е второто

...
Стоенето на стол като натоварване за нашия гръбнак е второто
Коментари Харесай

Ето кое е най - вредното натоварване за гръбнака

Стоенето на стол като натоварване за нашия гръбнак е второто по вредност след тежкия просташки труд. Това съобщи в ефира на Дарик проф. Явор Енчев, шеф на клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница „ Света Марина”.

В Клиниката по неврохирургия най-вече са пациентите с гръбначни болести. Една от аргументите е застоялият метод на живот.

Стоенето на стол има своите правила и особености. Натоварва съществено гръбнака и води до неговото редовно увреждане. Болките в кръста са леката форма на тези недоволства, уточни експертът. Той посъветва всеки, койот работи на стол, да влага в комфортен ергономичен стол и да се пробва да съблюдава вярната стойка при стоене. Тя не е 90 градуса, нито наведен напред. Гръбнакът би трябвало да бъде леко провиснал обратно, към 120 градуса, с цел да бъде съхранена извивката в пояса.

Физическата интензивност като вървене и тичане оказва помощ, само че не трябва да се прекалява с тях. Масажите са част от физиотерапията, която е мощен инструмент за лекуване. Той би трябвало да бъде употребен оптимално, преди да се пристъпи към хирургията, означи проф. Енчев. Неговите усещания са, че разтривки се оферират от хора, които нямат съответната професионална подготовка, а това може да докара даже до противоположен резултат.

Уникална за страната инсталация действа от лятото в Клиниката по неврохирургия. Закупен е нов модел невронавигация, който съставлява свръх съвременна инсталация за лекуване на надълбоко ситуирани лезии в сериозни зони, които изискват безспорна прецизна локализация и постигане до тях по допустимо минимум травматичния метод. По този метод се реализира цялостна резекция на тумори и повредени съдове, изясни неврохирургът.

В неврохирургията следва да се снабдят и със стереотактична рамка, която в композиция с модерната невронавигация ще даде опция на експертите в клиниката напълно скоро да правят стереотактично лекуване (дълбока мозъчна стимулация). По този метод ще се прави лекуване на обществено значими болести като Паркинсон, есенциален тремор и дискинезия.

Тънки електроди се вкарват по анемичен метод и с акуратност под 1 милиметър до надълбоко ситуирани мозъчни ядра, които са виновни за болесттите. Изводите на електродите са под ключицата, където се включват към пейсмейкър, разясни неврохирургът.

Огромният проблем сега е, че модерното лекуване не се покрива от Здравната каса. Батерията, която има продължителност към 5 години, коства към 50 000 лв.. Около 80-90 000 лв. пък е цената на устройството, което може да бъде зареждано през кожата, като мобилен телефон, осигурявайки много по-дълъг живот на пациента. Най-новата инсталация в клиниката ще разрешава тези устройства да бъдат вградени в мозъка на болния.

„ Това, което ще бъде правено във Варна, ще бъде по допустимо най-хубавия метод. Гаранция за качество е управлението на болница „ Света Марина” и управлението на Медицинския университет. Това са изключителни хора, потвърдили себе си пред Варна и цялата страна, с построяването на една свръх съвременна европейска университетска болница и Медицинския университет във Варна, който е номер едно в България”, посочи проф. Енчев. По думите му доказателство за това е големият брой задгранични студенти, които стават и посланици на България. Изтъкнатият неврохирург разкри, че образова главно задгранични студенти, измежду които германци и англичани.

Много постоянно българи, които живеят в чужбина, идват да се лекуват в родината, което е една доста висока оценка за опазването на здравето ни. Изборът на наши сънародници да се лекуват зад граница пък е в резултат на всички промени, които претърпя здравната система през годините.

„ Получи се по този начин, че всички негативи на системата се трансферираха върху лекарите, върху уважението и доверието към тях”, разяснява експертът.

„ Ако здравната ни система е нервна система, то тя е доста нервна за пациента и лекаря. Изпитва неустановеност, което е типично за страни в положение на преход”, сподели проф. Енчев. Той е на мнение, че българското опазване на здравето в никакъв случай не е неприятно и това хората го осъзнават, за жалост, когато са надалеч от България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР