Сто световноизвестни историци и медиевисти от България и още единадесет

...
Сто световноизвестни историци и медиевисти от България и още единадесет
Коментари Харесай

100 учени от 12 държави с участие в конференцията „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани” във ВТУ

Сто световноизвестни историци и медиевисти от България и още единадесет страни ще вземат участие в интернационалната научна конференция във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Форумът е в чест на 60-годишнината на проф. Пламен Павлов. Именити учени, откриватели на тематиката „ Владетел, страна и черква в Средновековните Балкани ” – ще се включат с отчети и научни известия в пленарните съвещания. Това разгласи във вторник краткотрайно изпълняващият длъжността декан на Историческия факултет доцент Николай Кънев.

Форумът ще се организира от 26 до 28 октомври. Официалното разкриване ще направи доайенът на българската средновековна историческа просвета акад. Васил Гюзелев.

„Конференцията се провежда с финансовата поддръжка на Фонд „ Научни проучвания ” към МОН, Фондация „ Българска памет ”, Община Велико Търново, ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ”, Регионалния исторически музей в Бургас, спомоществователи и частни лица.„ Конференцията е с наслов „ България, българите и светът ”. Той е алюзия за необятния обсег на научните ползи на проф. Пламен Павлов и за неговата извънредно значима роля във връзка с българските общности в чужбина, а тематичното заглавие, към което се концентрират отчетите – „ Владетел, страна и черква в Средновековните Балкани ” – най-добре отразява директните научни дирения на проф. Павлов“, посочи доцент Кънев.  042-1

„Проф. доктор Пламен Христов Павлов не е ординерен кабинетен академик, който си седи в своята кула от слонова кост и написа забележителни писания. Проф. Павлов е академик с идея. Малко са такива учени, които отделят голямо време и част от своя интелектуален капацитет на идеята, наречена България и българите ”,заяви доцент Иван Лазаров, началник на катедра „ Стара и средновековна история ”.

Той добави, че фактът, че идват толкоз доста учени демонстрира интернационалния престиж на проф. Павлов и акцентира, че Велико Търново е хазаин на огромен теоретичен конгрес за трета поредна година.

„ Идеята ни е да покажем, че денят 26 октомври, който е началото на въстанието на Асеневци и оповестяването на Търново за столица на България – е ден, който не трябва да бъде пропуснат, тъй като Търново е освен историческата столица, само че за нас той е и духовната столица освен на българите в политическите граници на нашата страна, само че и на българите по целия свят ”, означи доцент Иван Лазаров.

Тримата историци са безапелационни, че желанието на Историческия факултет не е единствено да се пошуми и по-късно нещата да се не помнят до идващия празник на някой различен, а да се издаде рефериран том с отчетите, който да бъде включен в интернационалния теоретичен продан и във всички рейтингови организации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР