Сто са българските общини, в които живеят над 2 млн.

...
Сто са българските общини, в които живеят над 2 млн.
Коментари Харесай

243 млн. лв. са дадени за 132 общини, а половината взели шест общини


Сто са българските общини , в които живеят над 2 млн. души, които за последната една година не са получили нито лев от това държавно управление . Това съобщи по време на конференция Кирил Добрев.

Той регистрира, че с министерски постановления държавното управление раздава пари на калпак, безотчетно . Добрев напомни, че Българска социалистическа партия е втора политическа мощ, а разпределението на средствата за общини на Българска социалистическа партия е като за треторазрядна политическа мощ.

Така съгласно сметките на Българска социалистическа партия 360 млн. лева са разпределени от това държавно управление с министерски постановления за по-малко от година . Лъвският къс или 250 млн. лева е раздаден на общини на ГЕРБ, 70 млн. на общини на Движение за права и свободи и осем милиона на общини, ръководени от Българска социалистическа партия.

Добрев оцени като фрапантни и христоматийни следните образци: Село с 200 души - получава 1 млн. лева за асфалтиране; Село с 2000 души - 3,5 млн. лева за пречиствателна станция;

Сред общините " любимци " , които съгласно Добрев не са пропуснати в раздаванията на средства са Варна с 90 млн. лева, Доспат, Харманли, Казанлък .

" В този тежък за ГЕРБ миг купува ли си държавното управление парламентарна поддръжка за новия политически сезон? ", попита Добрев. " Опитваме ли се една година преди локалните избори да купим изборите? ", пита още Добрев.

Така да вземем за пример за Област Видин, който всеобщо се афишира за приоритет, са планувани 200 хиляди лв. . Донка Михайлова, заместник-председател на Националното съдружие на общините съобщи, че българските общини са изгубили борбата за по-голяма финансова дотация за общините.

" През 2017 година в случай че средствата, раздадени посредством постановления на Министерски съвет на всички български общини по един обективен метод се беше случило, те щяха да удвоят финансовата си дотация, която влиза в българските общини. Ние сме мощно разтревожени от субективизма при разпределянето на средствата от централния бюджет ", съобщи Михайлова.

Липса на гласност на критериите. Над 100 български общини години наред не получават растеж на целевата си дотации. По-голяма паника буди фактът, че един огромен размер от средства от години наред се разпределя по неразбираем метод с разпореждане на Министерски съвет.

Така за предходната година са предоставени 243 млн. лева за 132 български общини, като половината са получени от шест общини . Една от тях е получила една трета от тази сума.

" Силно сме разтревожени от субективизма при разпределението на средствата ", съобщи Михайлова.

По думите й това води до задълбочаване на районните разлики и наливането на средства в избрани общини, а концепцията за локалното самоуправление като цяло се дискредитира .

Михайлова съобщи, че ще упорстват за незабавно съвещание на НСОРБ .

 Кирил Добрев съпостави гущера на ГЕРБ с варан
Кирил Добрев съпостави гущера на ГЕРБ с варан

Той изяснява за хора от ГЕРБ, които се занимават с разпространяване на опиати и трафик на хора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР