Сто и петдесет души са били арестувани през нощта, след

...
Сто и петдесет души са били арестувани през нощта, след
Коментари Харесай

Най-малко 150 ареста при протести във Франция заради убийството на тийнейджър

Сто и петдесет души са били задържани през нощта, откакто за втора поредна нощ избухнаха бурни демонстрации, при които протестиращите палеха боклуци и влизаха в конфликти със силите за сигурност поради съдбовния полицейски разстрел на младеж, заяви „ Франс 24 “. Френският президент Еманюел Макрон свика спешни договаряния за четвъртък сутринта.


17-годишната жертва, разпозната единствено като Нахел М., беше простреляна в гърдите от упор във вторник сутринта в случай, който още веднъж разпали диспути във Франция по отношение на тактиката на полицията, която от дълго време е подложена на критика от правозащитни групи поради отношението към етническите малцинства в предградията с ниски приходи.

Майката на младежа прикани за шествие в четвъртък в памет на единственото ѝ дете.

С настъпването на нощта против конфликтите се разпространиха от кварталите на столицата в други френски градове, в това число Тулуза, Дижон и Лион.

Около 2000 служители на реда за битка с безредиците бяха ситуирани в Париж и близките покрайнини, а министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи, че през нощта са били задържани 150 души.

В западния регион на Париж О дьо Сена, където е станала стрелбата, за втора поредна нощ избухнаха конфликти, при които маскирани стачкуващи, облечени в черно, пускаха фойерверки и петарди по силите за сигурност.

В работническите 18-и и 19-и регион на Североизточен Париж полицията стреля с „ флашбол “, с цел да разпръсне протестиращите, които палеха отпадъци. Тълпата отговори с мятане на бутилки.

" Омръзна ни да ни третират по този метод. Това е за Нахел, ние сме Нахел ", споделиха двама млади мъже, наричащи себе си " Отмъстители ", до момента в който пренасяха кофи за боклук от ситуиран наоколо парцел, с цел да ги прибавят към горящата укрепление.

Единият от тях сподели, че фамилията му живее във Франция от три генерации, само че се оплака, че " те в никакъв случай няма да ни одобряват ".

Графити, написани със спрей по стените на една от постройките, гласяха " Правосъдие за Нахел " и " Полицията убива ".

Непростимо

В сряда държавното управление насочи рядка рецензия към силите за сигурност.

" Убит е младеж. Това е необяснимо и непростимо ", съобщи президентът Еманюел Макрон по време на публично посещаване в Марсилия, Южна Франция.


Миналата година 13 души бяха убити, откакто отхвърлиха да спрат за полицейска инспекция на пътя, като в този момент се ревизира смяната в закона през 2017 година, която даде на чиновниците по-големи пълномощия да употребяват оръжието си.

В региона на Есон, южно от столицата, група е запалила рейс, откакто е принудила всички пасажери да излязат, заяви полицията, а в Кламар е бил запален трамвай.

В южния град Тулуза са били подпалени няколко автомобила, а реагиралите служители на реда и пожарникари са били обстрелвани със сачми, заяви полицейски източник. Подобни подиуми е имало и в Дижон и Лион.

Във втория по величина затворнически комплекс във Франция, Фрес, протестиращите са атакували защитата на входа с фойерверки, заяви полицейски източник за Агенция Франс Прес.

" Те не влязоха на територията на пандиза. Полицията беше извикана бързо ", добави източникът.

Полицията заяви за Агенция Франс Прес, че в Сена Сен Дени са били подпалени голям брой коли, магазини и библиотека, разграбени магазини, нападнати полицейски сектори и развалени кметства.

Напрежение е имало и в Рубе, Амиен и Ница.

С вярата да потушат ширещото се принуждение управляващите приканиха за успокоение.

Болезнено за Франция "

Жертвата е била спряна за нарушение на разпоредбите за придвижване, до момента в който е карала жълт мерцедес във вторник сутринта.

Първоначално полицията заяви, че служителят на реда е стрелял по младежа, тъй като е карал против него, само че това беше опровергано от видеозапис, публикуван в обществените мрежи и доказан от Агенция Франс Прес.

На фрагментите се вижда по какъв начин двамата служители на реда стоят в профил на спрял автомобил, като единият е насочил оръжие към водача.


Чува се глас, който споделя: " Ще получиш патрон в главата ".

След това се оказва, че служителят на реда стреля, когато автомобилът потегля внезапно.

Жертвата, Нахел, е изнемощял от гимназията и е бил водач на куриерска компания от Нантер.

Той " не е бил нарушител ", съобщи пред Агенция Франс Прес 55-годишна жена, която сподели, че го познава.

" Това, което виждам на този видеозапис, е екзекутиране от полицията на 17-годишно момче във Франция през 2023 година, измежду бял ден ", съобщи водачът на партията на Зелените Марин Тонделие.

Но водачът на крайната десница Марин Льо Пен съобщи, че служителят на реда има право на " презумпцията за невиновност ".

38-годишният служител на реда, сниман да създава смъртоносния изстрел, беше арестуван и против него се води следствие за непредумишлено ликвидиране.

Адвокатът на Нахел М., Ясин Бузру, съобщи, че ще подаде спомагателна тъжба за лъжливи показания по отношение на изказванието, че Нахел се е опитал да ги прегази.

В автомобила е имало двама пасажери. Единият е избягал, а другият, също младеж, бил арестуван за малко.

Знаменитости също показаха отвращение.

" Боли ме за моята Франция ", написа в Туитър Килиан Мбапе, капитан на мъжкия народен тим по футбол на Франция и звезда в " Пари Сен Жермен ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР