Сто дни преди европейските избори Европейският парламент обяви днес, че

...
Сто дни преди европейските избори Европейският парламент обяви днес, че
Коментари Харесай

ЕП предприема редица мерки, за да насърчи избирателната активност

Сто дни преди европейските избори Европейският парламент разгласи през днешния ден, че ще разгласява постоянно планиран състав на бъдещия парламент, ще провежда диспути и ще зарежда с информация профилирани уеб страници, с цел да насърчи жителите да гласоподават, съобщи Франс прес.

С 373 милиона гласоподаватели в 27 страни, в това число 23,4 милиона младежи, които ще имат опция за гласоподават за първи път, европейските избори са "едно от най-значителните извършения по народна власт " в света, а "Европарламентът е единственото транснационално заседание, определено на всеобщи директни избори ", напомни на конференция в Страсбург представителят на институцията Джауме Дук.

"Това са изключително значими избори, защото ще се състоят в напълно друга политическа обстановка от тази при предходните през 2014 година ", акцентира той.

След предстоящо излизане на Англия от Европейския съюз на 29 март броят на европейските депутати в идващия състав на Народното събрание ще намалее от 751 в този момент на 705.

Засега това е единствената работна догадка, а в случай че нещата се трансформират, ще приспособяваме сюжетите си, означи Джауме Дук на фона на спекулации за отсрочване на Брекзит заради обстоятелството, че съглашение сред Англия и Европейски Съюз за изискванията на раздялата към момента няма, откакто английският парламент отхвърли контрактуваното от премиера Тереза Мей.

От понеделник предвиждания за състава на бъдещия Европарламент ще бъдат оповестени два пъти месечно до май, а след това всяка седмица - съгласно самостоятелните допитвания, които ще се реализират в страните членки.

За 15 май в Брюксел са планувани диспути сред водачите на европейските политически групи - претенденти да наследят Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия.

Интернет-сайтът www.european-elections.eu дава на 24-те публични езика в Европейски Съюз подробна информация за процедурите за гласоподаване, за метода на работа на Екологичен потенциал и за претендентите от всяка страна, когато те са известни.

Платформата thistimeimvoting.eu ( "този път гласоподавам ") е акция, която приканва гласоподавателите да вземат участие в изборите и да убедят обкръжението си да направи същото.

Друг уебсайт - www.what-europe-does-for-me.eu - коментира приложенията на европейската политика в даден регион или във всекидневието.

Последната пленарна сесия на настоящия парламент ще завърши на 18 април в Страсбург, където е формалната централа на институцията, макар, че забележителна част от активността се прави в Брюксел.

Новият парламент ще се събере за първи път при започване на юли.

Европейските избори ще се състоят във всяка от 27-те страни членки в интервала от 23 до 26 май, според от спецификите на всяка страна. Първи ще могат да гласоподават холандците, а последни - италианците. Изборните секции ще бъдат отворени до 22 ч. в неделя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР