Стивън Ст., осъден на 18 години затвор от Добричкия окръжен

...
Стивън Ст., осъден на 18 години затвор от Добричкия окръжен
Коментари Харесай

Наглият Стивън обжалва 18-годишна присъда за кражба и опит за убийство на дядо

Стивън Ст., наказан на 18 години затвор от Добричкия областен съд, по тази причина, че през август 2017 година в с.Росица, област Добрич, лишил 2 кутии цигари на стойност 7,35 лева от Сидор В., с желание незаконно да присвои отнетото, като използвал мощ и грабежът бил съпроводен с опит за ликвидиране на потърпевшия, през днешния ден апелира присъдата си пред Апелативен съд - Варна. Първата правосъдна инстанция е осъдила подсъдимия да заплати на двамата наследници на потърпевшия общо 6199 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, както и 6810 лева общо разходи и държавна такса върху присъденото обезщетение.

Пресслужбата на Апелативен съд Варна напомня, че в нощта на 12 август 2017год., Стивън влезнал в дома на пострадалия. Часове преди този момент, той  използвал алкохол с другари, на които разказал за желанието си да посети Сидор, като обяснил, че него ден възрастният мъж получавал пенсия. При първия набег в непознатия дом, старецът отблъснал със тояга нападателя си. Стивън не се отказал и още веднъж нахлул в дома му. Бързо сломил съпротивата на възрастния мъж и му нанесъл голям брой мощни удари с юмруци, с ритници и с пръчка. Вследствие на непрекъснатите удари и боричкане старецът се блъснал в шкафа и паднал на земята, само че подсъдимият траял побоя, до момента в който жертвата останала в безпомощно положение на пода. Стивън претърсил дома и защото не намерил пари взел от масата две кутии цигари. Възрастният мъж бил открит на сутринта в доста тежко положение и бил признат за лекуване в добричка болница.

В хода на следствието, както и пред първата правосъдна инстанция били назначени 2 съдебномедицинска експертиза. Заключението на тройната експертиза било, че в резултат на побоя животът на възрастния мъж е бил в действителна заплаха и той е оживял единствено с помощта на оказаната му навременна здравна помощ. 9 месеца по-късно и още по време на досъдебното произвеждане мъжът е умрял.

Добричкият областен съд стимулира тежката присъда с броя на нанесените удари, с тяхната мощ и локализиране най-вече в региона на главата, с неоснователно проявените грубост, озлобление и безчовечност, както и с демонстрираните след побоя пред очевидци равнодушие и блаженство във връзка стореното. Съдът е приел, че Стивън директно е желал да лиши от живот потърпевшия мъж и е съзнавал, че това може да стане вследствие на упражненото принуждение. Първата правосъдна инстанция е отчела и забележителния превес на отегчаващите отговорността условия. Подсъдимият още като малолетен е имал престъпни прояви, а през 2015 година е бил съден за кражба.

Днес отбраната му поиска намаляване размера на наказването, заради ниската стойност на ограбеното, както и поради това, че съгласно тях Стивън не е желал да убие възрастния мъж. Подсъдимият изрази страдание за стореното.

Прокурорът от Апелативна прокуратура, както и юристът на наследниците на потърпевшия намират, че Добричкият областен съд е произнесъл безусловно обективна присъда, която въззивният съд би трябвало да удостовери.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона 2 месечен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР